Čínské umělé slunce hoří pětkrát intenzivněji než to skutečné. Ukázal to nejnovější experiment

 Technologie 
16. ledna 2022 09:03 / Mirka Malá
  8
📷
2 fotografie v galerii
Fúzní reaktor má vyrábět levnou elektřinu Xinhua News Agency (volný zdroj foto)
Technologie čínského umělého slunce má za sebou další experiment, během kterého běželo celých 20 minut při neuvěřitelné teplotě 70 milionů stupňů Celsia. A to je pětkrát více než u skutečného Slunce.

Zařízení se říká umělé slunce z toho důvodu, že napodobuje reakci jaderné fúze, která pohání skutečné Slunce, jež využívá plyny vodíku a deuteria jako palivo.

K čemu je to vlastně dobré?

Dobré by to skutečně být mohlo. Vědci doufají, že tato technologie pomůže využít sílu jaderné fúze, která by lidstvo posunula o krok blíže k vytvoření neomezené čisté energie napodobováním reakcí, které se přirozeně vyskytují uvnitř Slunce, jak uvedla agentura Nová Čína.

EAST, navržený a vyvinutý Číňany, je od roku 2006 používán vědci z celého světa k provádění experimentů souvisejících s fúzí. A  tento projekt právě dosáhl důležitého milníku. Výzkumníkům se podařilo spustit umělé slunce při teplotě 70 milionů stupňů Celsia po dobu 1 056 sekund, tedy po dobu 17 minut a 36 sekund. A to už je skutečně velký základ pro budoucí úspěšný provoz fúzního reaktoru.

Jak to funguje

EAST využívá extrémně vysoké teploty k vaření izotopů vodíku do plazmy, jejich fúzi a uvolnění energie. Vědci si po tomto posledním experimentu, který trval od července do prosince, jsou jisti, že plně funkční by tato technologie mohla být do roku 2040.

Za pět let Čína začne stavět vlastní fúzní reaktor, který bude potřebovat dalších 10 let výstavby. Až bude postaven, pak už bude chybět pouze generátor k tomu, aby skutečně kolem roku 2040 mohla být vyráběna elektřina. Do té doby je potřeba ještě zdolat dvě hlavní výzvy. Udržet teplotu nad 100 milionů stupňů Celsia a udržet fungování technologie na stabilní úrovni po dlouhou dobu.

Zdroj: NY Post, Nová Čína.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum