Vědci ukázali první lehký rover ve tvaru létajícího talíře. Bude létat po Měsíci

 Technologie 
03. ledna 2022 06:49 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Za pár let se lidské létající talíře vydají zkoumat jiné planety i asteroidy Massachusettský technologický institut - MIT (volný zdroj foto)
Vědci ukázali první lehký rover ve tvaru létajícího talíře, který může takzvaně plout po povrchu Měsíce, ale i dalších planetárních površích, a to včetně asteroidů.

Takový létající talíř bude poháněn elektrickým polem, které se vytváří v důsledku přímého vystavení Slunci a jeho okolní plazmě. V nepřítomnosti atmosféry tato sluneční expozice vytváří náboj, který je schopen levitovat prach více než metr nad měsíčním povrchem. A právě tuto energii vědci chtějí využít.

Talíř z mylaru

Létající talíř bude vyroben z materiálu zvaného mylar, který přirozeně drží stejný náboj při dopadu slunečních paprsků. Drobné iontové paprsky mohou být použity jak k nabití vozidla, tak k posílení přirozeného povrchového náboje, což by zase působilo proti gravitaci. 

Mylar je vlastně polyesterová fólie vyrobená z napjatého polyethylentereftalátu a používá se pro svou vysokou pevnost v tahu, chemickou a rozměrovou stabilitu, průhlednost, odrazivost, bariérovými vlastnostmi proti plynům a elektrickou izolaci.

Zatím ale v laboratorním experimentu využívajícím iontové kapalné zdroje k vytvoření elektrostatické síly byl tým vědců schopen přimět malý talíř o velikosti dlaně vážící asi 60 gramů, aby levitoval. To znamená, že velikost potřebné síly bude zcela záviset na velikosti planetárního tělesa. U tak lehkého létajícího talíře by to ale neměl být žádný problém.

Talíře nahradí tradiční rovery

Bude to mít samozřejmě jednu obrovskou výhodu. Talíře se dostanou i tam, kam rovery na svých kolečkách zkrátka nevjedou. A to dává vědcům možnost zkoumat různá skalní tělesa zblízka pomocí talíře, kterému nevadí nerovný povrch a který může čerpat část své energie z přírodních elektrických polí.

NASA už oznámila, že uvažuje hned o několika misích na různých asteroidech a samozřejmě na samotném Měsíci. I když zatím vědci dokázali pouze to, že se jejich létající talíř skutečně dokáže vznášet, v současné době už probíhají výpočty a modelování procesů, které talíře v budoucnu dostanou do potřebných výšek nad vybranými vesmírnými tělesy.

Zdroj: Jio Forme, MIT.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod