NASA představila technologii pro vertikální pěstování potravin

 Technologie 
29. listopadu 2021 17:10 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Produkci hlídá umělá inteligence Plenty Unlimited Inc. (volný zdroj)
NASA už desítky let pracuje na řešení produkce potravin na Zemi i ve vesmíru. Zajistit astronautům jídlo během dlouhodobého průzkumu vesmíru znamená především technologie pro pěstování rostlin ve vesmíru, a to včetně minimalizace spotřeby vody, energie a půdy.

NASA proto vybudovala první vertikální farmy na Zemi. Uvnitř vyřazené hypobarické komory, která zbyla po testování vesmírné kapsle Mercury, naskládali technologové ke stěnám řady hydroponických pásů jako police na knihy. Poté byly přidány systémy pro osvětlení, ventilaci a cirkulaci vody pomocí standardních dílů. Pak přišlo na řadu sázení různých plodin, aby se otestovalo, jak dobře porostou ve vodě a bez slunečního světla.

Tato technologie, kterou nyní využívá firma Plenty, kombinuje rostlinnou vědu a kontrolu životního prostředí k optimalizaci růstu rostlin a maximalizaci efektivity, přičemž často zahrnuje vertikální růstové struktury. Technologie umožňuje filtraci kontaminantů z vody z plodin a poskytuje přesné vyvážení živin. Umělé osvětlení poskytuje pouze nezbytné vlnové délky ve správný čas, intenzitu a trvání. Zatímco regulace prostředí udržuje ideální teplotu a vlhkost.

S pěstováním pomáhá i umělá inteligence

Firma Bowery Farming staví městské vertikální farmy na základě datového modelu NASA, zabudované do stávajících struktur, jako jsou prázdné sklady, a distribuuje produkty lokálně do restaurací a obchodů s potravinami. Společnost neustále monitoruje plodiny a podmínky, aby udržela ideální prostředí, a využívá umělou inteligenci k tomu, aby monitorovala údaje o plodinách a řídila růstové cykly. Stejně jako se člověk může naučit identifikovat suchou část listu salátu, počítače se mohou naučit stejný druh rozpoznávání. Pomocí tisíců fotografií se počítače učí identifikovat problémy a automaticky upravovat části systému. Další odbornost NASA poskytuje ve svém vyškoleném personálu. Několik zaměstnanců Bowery pracovalo na testech rostlin financovaných NASA v simulovaném vesmírném prostředí v Antarktidě.

Vertikální farmy nejsou jediným výdobytkem výzkumu NASA. Pěstitelé brambor nyní používají ve sklenících techniku ​​živného filmu. Agentura poprvé zavedla tuto metodu pro kořenové plodiny, jako jsou brambory, sladké brambory a arašídy, a ta se hned osvědčila s rekordními výnosy brambor. Společnost CSS Farms používá tuto techniku ​​k pěstování sadbových brambor zvaných minihlízy ve sklenících. Na rozdíl od rostlin pěstovaných ze semen se brambory pěstují buď z řezaných brambor, nebo z minihlíz. Metody pěstování brambor v půdě obvykle poskytují pět nebo šest minihlíz na rostlinu, zatímco tato technologie umožňuje získat 30 až 50 minihlíz na rostlinu.

NASA má dlouhou historii vývoje nových technologií, které se následně používají i v soukromém sektoru. Vzhledem k tomu, že NASA pokračuje ve vylepšování systémů podpory života při přípravě na mise na Měsíc a Mars, podpoří tak další růst průmyslu pěstování potravin. Dále čtěte: Jaderná technologie se vrací do hry. Do deseti let bude i na Měsíci.

Zdroj: NASA.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47