Energetické zbraně vystřelují bolestivé paprsky. Stojí tato technologie za sérií nevysvětlených nemocí po celém světě?

 Technologie 
14. října 2021 09:44 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vojenské energetické technologie dokáží s člověkem udělat hrozné věci US Air Force (volný zdroj foto)
Nejnovější události s tzv. havanským syndromem, tedy sérií nevysvětlených nemocí postihujících americké a kanadské diplomaty a špiony, se udály doslova po celém světě. Postiženi byli mimo jiné dva diplomaté v Hanoji ve Vietnamu, několik desítek epizod se událo na velvyslanectví USA ve Vídni na začátku tohoto roku a dvojice incidentů v Bílém domě loni v listopadu.

Příčina těchto incidentů není známa, ale spekulace v USA se soustřeďují na elektromagnetické paprsky. Pokud se ukáže, že havanský syndrom je způsoben zbraněmi, které střílejí energetické paprsky, nepůjde vůbec o první takové zbraně.

Energetické zbraně jsou vyvíjeny řadu let

V roce 2020 studie tzv. havanského syndromu provedená americkou Národní akademií věd dospěla k závěru, že více než 130 obětí zažilo nějaké skutečné fyzické jevy a že příčinou byla s největší pravděpodobností nějaká forma elektromagnetického záření. Tyto incidenty začaly v roce 2016 zprávami o postižení personálu na americkém velvyslanectví v Havaně, kde se objevily alarmující a nevysvětlené příznaky. Příznaky zahrnovaly pocit tlaku na obličej, hlasité zvuky, silné bolesti hlavy, nevolnost a zmatenost. V některých případech dokonce obětem zůstaly trvalé zdravotní problémy.

I když Kuba tehdy něco takového důrazně popřela, existuje velmi široký rozsah elektromagnetických vln, které jsou charakterizovány vlnovou délkou, což je vzdálenost mezi po sobě jdoucími vrcholy. Tyto vlny mohou interagovat s různými druhy hmoty včetně lidských těl, a to různými způsoby. 

Americká armáda vyvinula směrovanou energetickou technologii, která střílí paprsky o něco delších vlnových délek v zaostřené oblasti na vzdálenosti až 1,5 kilometru. Tato technologie řízené energie byla navržena pro neletální ovládání davů. Když tyto vlny interagují s člověkem, procházejí kůží a přenášejí energii do vody, která leží těsně pod povrchem. 

Na ještě delších vlnových délkách může elektromagnetické záření interagovat s elektronickými systémy a lze je použít k deaktivaci počítačů a řídicích systémů. U těchto vln interakce s hmotou generuje elektrické proudy a pole, která interferují s elektrickými systémy. Armáda vyvíjí tyto technologie k obraně před útoky dronů. 

Obrana je možná jen detekcí

Je pravděpodobné, že na správnou vlnovou délku by mohl být elektromagnetický paprsek promítnut na stovky metrů, aby se vytvořily příznaky pozorované při incidentech s tzv. havanským syndromem. Pokud tomu tak je, je pravděpodobné, že tyto paprsky interferují s elektrickými funkcemi mozku a centrálního nervového systému. Například Freyův efekt zahrnuje mikrovlny aktivující sluchové senzorické nervy. Jiné studie zaznamenaly potenciální účinky mikrovln na centrální nervový systém, jako je zkrácení doby odezvy, sociální dysfunkce a úzkost. 

Tento typ elektromagnetického záření bohužel nezanechává tak nápadnou stopu jako spálení sluncem, což ztěžuje jeho detekci. Přestože byly zveřejněny výsledky studie americké Národní akademie, je pravděpodobné, že federální agentury provádějí v zákulisí další činnosti, aby se pokusily vysvětlit tyto incidenty a určit, kdo je vinen. Podobně jako v případě kyberútoků se však vláda zdráhá zveřejnit příliš mnoho informací veřejnosti, protože by mohla odhalit techniky detekce a boje proti útokům.

"Pokud se ukáže, že zdrojem epizod s tzv. havanským syndromem jsou elektromagnetické vlny, pak by v zásadě proti nim mohly být v budoucnu budovy nějakým způsobem chráněny," říká Iain Boyd z  University of Colorado. Bylo by to však drahé a stále by to ponechalo lidi zranitelné venku. Asi nejlepší možností, jak zabránit dalšímu útoku, je detekce. Je relativně jednoduché a levné instalovat senzory pro detekci elektromagnetických vln na budovách a vozidlech. Takové senzory by také mohly pomoci identifikovat umístění zdroje útoků, a působit tak jako odstrašující prostředek. Za předpokladu, že tzv. havanský syndrom je výsledkem záměrně vystřelených elektromagnetických paprsků, zaměstnanci americké vlády a dalších zemí zůstanou vůči těmto útokům bezbranníí, dokud nebudou přijata nějaká obranná opatření proti těmto neviditelným technologiím. Dále čtěte: Po letech zpoždění je to konečně tady. Teleskop, který změní astronomii, trvalo sestavit dlouhých 26 let.

Zdroj: SciTech Daily.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008