Před několika dny začala fungovat největší továrna na světě, která dokáže ze vzduchu vysávat oxid uhličitý

 Technologie 
14. září 2021 12:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Továrna vysaje ročně 4 tisíce tun oxidu uhličitého Climeworks (volný zdroj foto)
Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Před několika dny začala fungovat největší továrna na světě, která opravdu dokáže vysávat ze vzduchu oxid uhličitý. Umístěna je na Islandu.

Továrna se jmenuje Orca, podle islandského slova "orka“, což znamená "energie“, a skládá se ze čtyř jednotek, z nichž každá je tvořena dvěma kovovými krabicemi, které mají podobný vzhled jako kontejnery používané pro námořní dopravu.

Kolik oxidu uhličitého vysaje?

Podle údajů z tiskové zprávy švýcarské společnosti Climeworks a islandské firmy Carbfix bude při provozu na plnou kapacitu každý rok ze vzduchu odebráno 4 000 tun oxidu uhličitého. Jen pro představu to odpovídá emisím z asi 870 aut.

Ke shromažďování oxidu uhličitého továrna používá ventilátory k nasávání vzduchu do kolektoru, který má uvnitř filtrační materiál. Jakmile je filtrační materiál naplněn CO2, kolektor se uzavře a teplota se zvýší, aby se uvolnil CO2 z filtračního materiálu, následně je pak shromažďován jako vysoce koncentrovaný plyn.

Nová technologie má sloužit jako nástroj v boji proti změně klimatu

Zachycený CO2 se v továrně smíchá s vodou a poté se vstříkne do hloubky 1 000 metrů do blízké čedičové skály, kde prakticky zkamení. Zastánci takzvaného zachycování a ukládání uhlíku věří, že tyto technologie se mohou stát hlavním nástrojem v boji proti změně klimatu.

Jsou tu ovšem samozřejmě i kritici takových technologií. Ti tvrdí, že technologie je stále neúměrně drahá a její provozování ve velkém je zatím tedy mimo naše možnosti. A bude trvat desítky let, než by takové továrny lidstvo dokázalo ve velkém a celosvětovém měřítku provozovat. Přesto ale rozhodně jde o zajímavý technologický počin. Dále čtěte: Američané chtějí mít vesmírné rakety na nukleárně tepelný pohon už za čtyři roky.

Zdroj: Climeworks.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum