Přelom ve vývoji umělé inteligence? Elon Musk představil svého budoucího humanoidního robota

 Technologie 
02. září 2021 06:58 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tesla Bot chce Elon Musk představit už příští rok Tesla
Elon Musk oznámil své plány na nový humanoidní robot Tesla, který prý bude vynikat ve světských úkolech. Prototyp má představit už v příštím roce.

Jak bude budoucí robot vypadat, bylo zveřejněno samotným Muskem během jeho tiskové konference a v tiskových materiálech. Co všechno ale bude doopravdy umět?

Co od Muskova robota čekat

Tato otázka bude zodpovězena až za několik měsíců. Robot vypadá jako robot s lidským tělem, chodí po dvou nohách jako člověk a má umět dělat ty světské věci, tedy třeba něco zašroubovat nebo dojít na nákup. Otázkou ovšem je, zda Musk přišel na to, jak takového robota naprogramovat. Co když při šroubování nebude mít ty správné šrouby nebo nářadí, nebo v obchodě nebudou mít potraviny z jeho seznamu?

Samozřejmě známe z průmyslu roboty, kteří umí leccos provrtat, přišroubovat či přilepit. Takoví roboti ale nemají lidské tělo a mnozí odborníci poukazují rovněž na fakt, že průmysloví roboti mají zřídkakdy prsty a když, tak maximálně tři.

Je tedy otázkou, zda Musk dokáže naprogramovat svého humanoidního robota tak, aby v obchodě koupil náhradní potraviny, když ty ze seznamu nejsou k mání, nebo se uměl rozhodnout, jaké nástroje potřebuje k sešroubování poličky.

Jak by měl robot fungovat

Je zcela správnou myšlenkou, že roboti by mohli nahradit lidi tam, kde je to nebezpečné nebo jde o práci pro lidi podřadnou. V takovém případě by ale Musk musel vymyslet robota, který nebude jen poslouchat pokyny, ale robota, který umí improvizovat a měnit své chování v závislosti na situaci.

Znamenalo by to jediné - přelom ve vývoji umělé inteligence. Protože to, co Musk popisuje jako blízkou realitu, je dosud hodně daleko od toho, co zatím s roboty umíme. Otázka tedy zůstává jasná. Bylo Muskovo vystoupení jen velkým humbukem, nebo tento vizionář skutečně dokáže přijít s něčím tak přelomovým, jako je humanoidní robot s vlastním úsudkem? Dále čtěte: Umělá inteligence už umí předpovědět, co bude zítra.

Zdroj: Protocol.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít