Náhrada za GPS zahájí testování už příští měsíc

 Technologie 
20. července 2021 17:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nový navigační systém by měl fungovat od roku 2023 Northrop Grumman (volný zdroj foto)
Jde o experimentální satelit, který má z vesmíru poskytovat alternativní možnosti určování polohy a navigace, které nyní poskytuje systém GPS. Satelit NTS-3 začne s prvním testováním už příští měsíc.

Testování nového navigačního systému bude probíhat zhruba dva roky, protože v plánu je vypuštění satelitu v roce 2023.

Navigační satelitní technologii potřebuje hlavně armáda

Právě americká armáda má v poslední době problémy s GPS, technologií, která je snadno napadnutelná nebo lze její signál přinejmenším snadno rušit. Zatímco čínské a ruské armády používají pro své zbraně a bojové jednotky vlastní navigaci, ta americká je dosud závislá na GPS.

Projekt NTS-3 pro Navigation Technology Satellite-3 otestuje v budoucích měsících různé prvky možné nové konstelace satelitů PNT, aby se doplnily, poskytly zálohu a pokud vše půjde dobře, vylepšily Globální poziční systém (GPS).  Jedná se o jeden z nejvýznamnějších programů, které jsou zaměřeny na urychlení nových schopností uživatelů a jako takový je vyvíjen v úzkém partnerství s programem Agile Combat Support Air Force Life Cycle Management Center (AFLCMC).

Demonstrace na oběžné dráze se bude zabývat odolností v satelitní navigaci a také robustností samotného signálu. Testovat se tak budou tři segmenty, tedy vesmírný segment, tj. samotný satelit, segment přijímače a segment pozemního ovládání.

Družice bude velká jako SUV

Družice, která bude mít přibližně velikost SUV, vyjde asi na 215 milionů dolarů.  NTS-3 bude založen na geosynchronní oběžné dráze (GEO je asi 36 000 kilometrů nad Zemí) spíše než níže na střední oběžné dráze Země (MEO), kde je GPS. A rovněž by satelit měl být obtížně zaměřitelný.

Naproti tomu přijímač celého systému je konstruován tak, aby dokázal přijímat signál jak od nového satelitu, tak od GPS, a to díky vysoce výkonné anténě. Přijímač bude schopen signály nejen přijímat, ale také zpracovávat pro různé účely.

Pokročilé signály NTS-3 se částečně snaží překonat některé zranitelnosti současného systému GPS. To znamená, že bude mít vyšší výkon k překonání bílého šumu, který vytváří rušivý systém. Zahrnuje také "přeskakování“ signálu a frekvencí, aby se zabránilo záměrnému rušení.

Zajímavé na celém projektu je také to, že až bude satelit a celý systém uveden do provozu a otestován, měl by na oběžné dráze zůstat pouze rok. Přesto se už nyní množí zprávy o tom, že ve vesmíru zůstane a bude využíván právě armádou. Dále čtěte: NASA testuje figurínu a měsíční skafandry pro mise Artemis.

Zdroj: Breaking Defence.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve