Čína dosáhla nového milníku v experimentech lidstva

 Technologie 
04. června 2021 17:27 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čína udělala velký krok k výrobě čisté energie Depositphotos
Čína dosáhla nového milníku v experimentech lidstva, aby využila sílu hvězd. A experiment, který se odehrál před několika dny, se zapíše do světových tabulek rekordů.

Před několika dny dosáhl fúzní stroj Čínské akademie věd teploty 120 milionů stupňů Celsia a udržel ji po dobu 101 sekund. EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak nebo také HT-7U) se tak dlouho držel svíjející se smyčky plazmy v roce 2017, ale teplota tehdy dosáhla "pouhých" 50 milionů stupňů Celsia.

Fúzní energie napodobuje Slunce

V roce 2018 reaktor udržoval plyn zahřátý na hranici 100 milionů stupňů Celsia, která byla považována za klíčovou pro výrobu energie, ale udržel plazmu jen asi 10 sekund. Nyní, když je plazma udržována na osminásobku teploty jádra Slunce po tak dlouhou dobu, nový rekord posunul svět o něco blíže tomuto nepolapitelnému, přesto velmi vyhledávanému čistému zdroji energie.

"Průlomem je významný pokrok a konečným cílem by mělo být udržení teploty na stabilní úrovni po dlouhou dobu,“ řekl pro Global Times fyzik Li Miao.

Fúzní energie využívá reakcí, které probíhají hluboko uvnitř Slunce, a stlačuje atomy vodíku dohromady do větších prvků, jako je helium. Tam, kde se Slunce spoléhá na gravitaci, aby atomy zůstaly pohromadě, musíme se zde na Zemi uchýlit k méně jemným prostředkům a zvýšit teploty ve speciálně postavených generátorech, abychom generovali potřebné síly.

Cílem je čistá energie

Podpora a provoz tohoto experimentálního zařízení vyžaduje práci přibližně 300 vědců a inženýrů. Tato velká kovová trubka ve tvaru koblihy má řadu magnetických cívek používaných k zadržování přehřátých proudů vodíkové plazmy kolem jádra.

Hlavním úkolem je udržet plazmu na místě dostatečně dlouho a v dostatečně horkém pekle, aby došlo k fúzi. Musí být tedy ještě teplejší než Slunce, protože mnohem silnější gravitace naší hvězdy pomáhá stlačit jádra dohromady, což je něco, co zde na Zemi nemůžeme replikovat.

S teoretickým potenciálem bezpečně vyrábět tak obrovské množství energie bez skleníkových plynů a téměř žádného radioaktivního odpadu je fúzní síla některými považována za svatý grál čisté energie. V tuto chvíli však jaderná fúze ještě není plně funkční a je pravděpodobné, že vývoj bude trvat ještě několik desítek let. Vědci totiž ještě nedosáhli bodu, kdy fúzní reaktor bude vyrábět více energie, než kolik jí spotřebuje. Dále čtěte: Čína staví dva tajné jaderné reaktory. Ty budou vyrábět plutonium a děsit svět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod