Toto je první fúzní elektrárna, která je schopna vyrábět čistou elektřinu

 Technologie 
10. dubna 2021 18:59 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Fúzní elektrárny budou v budoucnu dodávat do sítě čistou energii General Atomics
Mohla by budoucnost jaderné fúze spočívat v malém, soběstačném tokamakovém reaktoru? Vědci z Národního zařízení pro fúzi General Atomics DIII-D, největšího zařízení pro výzkum jaderné fúze v USA, si to myslí. Tajemství spočívá ve stlačené plazmě.

Vědci z DIII-D navrhli koncept kompaktní elektrárny na jadernou fúzi a plány podrobně popsali v novém článku v Nuclear Fusion. V simulacích je jejich 8 metrů široký koncept stlačené plazmové fúze dostatečně silný, aby generoval 200 megawattů čisté elektřiny. Jednalo by se tak o vůbec první fúzní elektrárnu, která vyrábí čistou elektřinu.

Stlačená plazma jako klíč k úspěchu

Klíčem k tomuto úspěchu je zvýšení hustoty plazmy jejím stlačením. To zjednodušeně řečeno zvyšuje energetický výdej reaktoru.

"Tyto studie znovu potvrzují koncept pokročilého tokamaku pro fúzní energii, přičemž poprvé používají integrované prediktivní fyzikální modely k promítnutí výkonu reaktoru a autokonzistentních plazmových řešení, což ukazuje, že tento koncept je životaschopný,“ vysvětlují vědci.

Možná jste dosud o tokamaku neslyšeli. Tokamak je zařízení, které vytváří toroidální magnetické pole, jež se používá jako magnetická nádoba pro uchovávání vysokoteplotního plazmatu. A není to dokonce ani nic nového. Tokamak jako koncept se zrodil už v padesátých letech minulého století a dnes je považován za jednu z nejnadějnějších cest k realizaci řízené jaderné fúze.

Čistá energie z reaktoru už není dalekou budoucností

Vědci po všech úspěších, kterých dosáhli, přesto pečlivě zdůrazňují, že jejich práce je stále velmi abstraktní. Nicméně chtějí, aby sloužila jako vodítko pro budoucí výzkum stlačené plazmy, tedy jakýsi plán pro jakékoliv další kroky v této technologii budoucnosti. A zatímco tradiční tokamakový reaktor, který vyrábí čistou energii, je podle odhadů vědců zhruba 9 až 14 let daleko, tlakový tokamak je téměř určitě ještě dále.

To znamená, že stále existuje čas na vypracování konkrétních plánů pro stlačenou plazmu a tento výzkum by mohl vědcům pomoci získat finanční prostředky a veřejný zájem. Dále čtěte: Radioaktivní diamantová baterie vydrží 28 000 let. Koupit si ji bude moci již za dva roky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47