Americké námořnictvo dostalo nejnovější verzi raket Tomahawk, díky nimž zaměří lodě na delší vzdálenosti

 Vojenství 
04. dubna 2021 07:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vylepšené Tomahawky už námořnictvo otestovalo MC2 Devin Langer/U.S. Navy
Americké námořnictvo čeká první dodávku raket Block V Tomahawk, vylepšenou verzi legendární rakety pro pozemní útoky služby, díky níž bude mít námořnictvo schopnost zaměřovat lodě na moři na delší vzdálenosti.

Očekává se, že nový Block V, když bude plně realizován ve svých verzích Block Va a Block Vb, zasáhne  lodě v dosahu přes 1 000 mil, a to díky novému hledači. Rovněž bude mít novou hlavici s širší škálou schopností, včetně větší pronikavé síly.

Proč je důležitý dosah rakety

Dosah Tomahawků je podle Centra pro strategická a mezinárodní studia obzvláště důležitý v asijsko-pacifickém regionu, kde má raketová síla Číny mimořádný dosah díky svým raketám DF-26 a DF-21 s dosahem 2490 mil respektive 1335 mil.

Nicméně nové Tomahawky jsou určeny nejen pro vertikální odpalovací systémy na povrchových lodích, ale také pro útočné ponorky, které mohou snadněji operovat v dosahu čínské raketové síly.

Námořníci chtějí ještě další rakety

V rozpočtových dokumentech námořnictva z roku 2021 předložených v loňském roce je rovněž uvedeno, že služba chce také střely SM-6. Ty už sice ve výzbroji má, ale dosud byly tyto rakety používány primárně proti klasickým vzdušným cílům. Ale díky  vylepšenému systému navádění disponují i protilodními a protiraketovými schopnostmi. 

Kombinace SM-6, střely Naval Strike a nového Tomahawku Block V by námořnictvu zajistila slušný palebný arzenál.

"S Tomahawkem Block V, SM-6 a NSM má námořnictvo sbírku útočných zbraní, s nimiž je spokojeno," řekl Bryan Clark, vedoucí pracovník v Hudson Institute.

To znamená, že když hypersonické řízené střely dosáhnou vývojového pokroku, námořnictvo si pravděpodobně vystačí se svou současnou generací zbraní, místo aby zahájilo drahý pozemní útočný zbrojní program příští generace.

"Paralelně postupuje vývoj hypersonických raket, které mají menší tvar a kratší dobu letu. A pokud se jim podaří dosáhnout toho, aby se vešly do stávajících raketových systémů, pak by to mohlo poskytnout námořnictvu střely příští generace, které jsou odolnější a mají kratší dobu letu," uzavřel Clark. Dále čtěte: První torpédoborec se speciální technologií se hlásí do služby amerického námořnictva.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008