Hyperloop předvedl budoucnost. Cestování v plovoucích magnetických kapslích

 Technologie 
10. května 2021 18:59 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Cestování budoucnosti je jen šest let daleko Virgin Hyperloop
V poušti severně od Las Vegas leží na úpatí hor dlouhá bílá kovová trubka, která slibuje, že jednoho dne způsobí revoluci v cestování.

To je totiž místo, kde firma Virgin Hyperloop miliardáře Richarda Bransona vyvíjí technologii pro cestovní kapsle, které budou pomocí magnetické levitace převážet cestující rychlostí až až 1 300 kilometrů v hodině téměř vakuovými tunely bez vzduchu.

Jako v letadle, ale bez turbulencí

"Budete se cítit jako v letadle," řekl spoluzakladatel a generální ředitel Josh Giegel. "Nebudete ale cítit turbulence, protože náš systém je v podstatě zcela schopen reagovat na všechno, co by je mohlo způsobit."

Cestovní kapsle či moduly jsou vyrobeny z šedobílého materiálu, takže vypadají mohutněji, než ve skutečnosti jsou.


Přesto kapsle převezou "jen" 28 cestujících a lze je přizpůsobit na dlouhé i krátké vzdálenosti i pro nákladní dopravu. A co víc, nejde o žádnou vzdálenou budoucnost. Technologie, která se sice může na první pohled jevit jako ve svých začátcích, je zřejmě mnohem připravenější. Komerční provoz Hyperloopu je totiž plánován už na rok 2027.

Bude to revoluce v cestování

Pokud se opravdu tak stane, půjde zřejmě o první formu dopravy za posledních 100 let, která způsobí revoluci v cestování, stejně jako to kdysi bylo u automobilů, vlaků a letadel, uvedl Giegel.

Raketový vědec Robert Goddard přišel s myšlenkou této technologie dokonce už ve dvacátých letech minulého století. Francie se pokusila vyvinout Aerotrain v 60. a 70. letech, ale nedostatek finančních prostředků projekt zastavil.

Podnikatel Elon Musk znovu vzbudil o tuto technologii zájem v roce 2013, když ji modernizoval a ukázal, že skutečně může fungovat. Potřebné baterie, elektronika a některé senzory zkrátka dříve neexistovaly nebo nebyly dostatečné, ale to je už minulost.

Virgin Hyperloop usiluje o první rozvoj tras pro cestující v Indii, kde je dopravní systém přetížen, a v Saúdské Arábii, kde chybí infrastruktura. Přepravovat tak jednou bude stovky milionů lidí. Dále čtěte: Stále o něm čteme, ale nejspíš ani netušíme, co vlastně je Higgsův boson.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008