Obejít Měsíc by šlo rychleji, než se dosud myslelo. Je to ale technologická noční můra

 Technologie 
08. dubna 2021 18:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Obejít Měsíc lze, ale potřebnou technologii zatím nemáme Depositphotos
Z našeho pohledu ze Země vypadá Měsíc malý. Pokud byste ale měli naskočit do kosmické lodi, obléknout si skafandr a vydat se na lunární túru, jak dlouho by to trvalo, než ho celý obejdete?

Odpověď závisí na nesčetných faktorech, včetně toho, jak rychle můžete jít, kolik času každý den strávíte chůzí a jakým terénům se budete muset vyhnout. Taková cesta kolem Měsíce může trvat déle než rok, ale ve skutečnosti je třeba překonat mnohem více výzev.

Jde to rychleji, než jsme si mysleli

Celkem 12 lidí vystoupilo na měsíční povrch, přičemž všichni byli podle NASA součástí misí Apollo v letech 1969 až 1972. Záběry, které se dostaly na Zemi, ukázaly, jak náročné bylo chodit nebo přesněji odrážet se díky nízké gravitaci Měsíce, který má šestinu gravitace Země.

Výzkum NASA však od té doby pokročil a naznačuje, že je možné, aby lidé na Měsíci chodili mnohem rychleji než astronauti z Apolla. Teoreticky je to proveditelné rychleji, než se dříve myslelo.

Jak dlouho by trvalo obejít Měsíc

Během misí Apollo se astronauti podle NASA po Měsíci pohybovali rychlostí 2,2 km/h. Tato pomalá rychlost byla způsobena hlavně jejich neohrabanými tlakovými skafandry, které nebyly navrženy s ohledem na mobilitu.

V roce 2014 studie NASA testovala, jak rychle mohou lidé chodit a běhat v simulované měsíční gravitaci. Za tímto účelem tým dostal osm účastníků na běžecký pás na palubě letadla DC-9, který letěl speciálními parabolickými trajektoriemi a simuloval gravitaci na Měsíci po dobu až 20 sekund najednou.

Tento experiment ukázal, že účastníci byli schopni jít rychlostí 5 km/h, než se dostali do běhu. To je podle vědců nejen více než dvojnásobná rychlost chůze, ale také poměrně blízko průměrné maximální rychlosti chůze na Zemi, která je 7,2 km/h.

Při této nové hypotetické maximální rychlosti by trvalo asi 91 dní, než by astronauti obešli obvod Měsíce. Jen pro porovnání, tady na Zemi by to trvalo asi 334 dní, kdyby chodili nepřetržitě, tedy beze spánku po obvodu Země stejnou rychlostí, i když je to samozřejmě kvůli oceánům nemožné.

Je zřejmé, že není možné chodit nepřetržitě po dobu 91 dnů, takže samotná procházka kolem Měsíce by trvala pochopitelně mnohem déle.

Plánování trasy a další úskalí

Chůze po Měsíci také představuje řadu různých výzev. "Myslím technologicky a logisticky. Bylo by to těžké, ale ne nemožné,“ řekl Aidan Cowley, vědecký poradce Evropské kosmické agentury.

Jednou z největších výzev by bylo nést zásoby, jako je voda, jídlo a kyslík, které není možné nést v nějakém kosmickém batohu, protože při takové gravitaci by to bylo příliš těžké. Proto by bylo zapotřebí nějaké podpůrné vozidlo, které by zároveň mohlo poskytnout i nějaký úkryt v případě potřeby.

"Mnoho agentur se zabývá koncepcí tlakového roveru, který může podporovat astronauty při průzkumných misích a který by plnil funkci takové přenosné mini základny,“ řekl Cowley. Astronauti by také potřebovali skafandr, který umožňuje optimální pohyb. Současné skafandry stále nejsou vytvořeny s ohledem na dlouhodobý pohyb, ale některé agentury se o jejich vývoj již snaží.

Díky drsné topografii Měsíce by hledání vhodné trasy kolem něj bylo docela složité, zejména kvůli kráterům, které jsou až několik kilometrů hluboké. Při plánování trasy byste také museli zohlednit světlo a teplotu. "Na rovníku Měsíce a během dne je tak kolem 100 stupňů Celsia,“ řekl Cowley. "A pak v noci klesají na minus 180 stupňů Celsia.“

Měsíční cyklus také znamená, že existují dny, kdy je málo nebo vůbec žádné sluneční světlo, a tak nejméně polovina cesty by musela být provedena ve tmě. Poskytování ochrany proti těmto extrémním teplotám by bylo možné pomocí speciálně navržených obleků a roveru pro ochranu, ale teploty by také mohly změnit stav regolitu - jemné šedé půdy, která pokrývá pevné skalní podloží Měsíce - a ovlivnit, jak rychle po něm můžete chodit.

Radiace je pak dalším velkým nebezpečím. Na rozdíl od Země nemá Měsíc magnetické pole, které pomáhá odrážet záření.

Sečteno a podtrženo to znamená, že pokud by astronaut chodil 4 hodiny denně rychlostí 5 km/h, pak by mu procházení obvodu Měsíce trvalo odhadem 547 dní nebo téměř 1,5 roku, a to za předpokladu, že jeho trasa nebude příliš narušena krátery a vypořádá se s teplotními změnami a zářením.

Lidé však nebudou mít technologii nebo vybavení k dosažení takových milníků nejméně ještě jedno desetiletí, ne-li déle, přiznal Aidan Cowley. Dále čtěte: Obrovská měsíční raketa prošla technologickým testem na jedničku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008