Novým trendem se stává chytré spodní prádlo

 Technologie 
27. dubna 2021 11:19 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Trenýrky, kalhotky i podprsenka budou chytré Pixabay
O existenci chytrých hodinek a sportovních náramků víme dobře. Elektronika se ale chystá i do podstatně méně obvyklé oblasti, totiž do spodního prádla. Víme víc.

Informace o takto vybaveném prádle přišla z Kanady. A nejde o žádnou fikci, ale o reálně vyráběné produkty. Byť zatím jen v otevřeném beta programu.

Zkušební verze

V Kanadě si proto již dnes mohou zájemci pořídit zkušební verzi spodního prádla a elektronickou část, která se páruje s aplikací v chytrém telefonu. Za 129 kanadských dolarů dostanou lidé čtyři kusy spodního prádla, jeden snímač, nabíjecí příslušenství a přístup k aplikaci. Pokud se vše ověří a uspěje na trhu, můžeme se dočkat mnohem masovějšího rozšíření a pochopitelně i případného snížení ceny. Také se dá očekávat, že se budou postupně rozšiřovat schopnosti snímačů, takže množství sledovaných parametrů poroste.

Co chytré spodní prádlo umí

V tuto chvíli může spodní prádlo snímat běžné údaje, které umí zpracovat i chytré hodinky. Dozvíte se informaci o tepové frekvenci, o hladině stresu, o kvalitě spánku, o tělesné teplotě a další běžné údaje. Výhodou je, že je snímač vždy s vámi. Pokud jej nevyjmete z prádla, tak jej jen tak nezapomenete. Do budoucna se ovšem budou snímané parametry rozšiřovat. Vedle měření glykémie, kterou už začínají zvládat i chytré hodinky, jak jsme nedávno psali, můžeme počítat i s měřením ovulace, s kontinuálním měřením EKG nebo s detekcí fibrilace síní. Také zde bude čidlo pádu i držení těla. V současnosti se čip dává do dámských kalhotek či pánských slipů nebo boxerek. Počítá se ale i s umístěním do podprsenky a nátělníku. Pochopitelně s každým novým místem bude možnost měření jiných parametrů a s jinou přesností. Dokonce se počítá s tím, že by se prostřednictvím těchto snímačů dala ovládat chytrá domácnost. Snímače zjistí dehydrataci a varná konvice vám uvaří vodu na čaj. Budete se příliš potit, takže se automaticky sníží teplota v místnosti. Poroste hladina vašeho stresu, systém pustí relaxační hudbu.

Tvar a tvrdost

Zatím je vše řešeno ve formě malé krabičky z odolného plastu, která se vkládá do příslušného otvoru v prádle, kde pak pevně a díky elasticitě prádla i pohodlně přiléhá k tělu. Dalším stupněm ale budou ještě méně nápadné elektronické prvky, které budou spoléhat i na ohebné akumulátory. Takové prvky se už několik let vyvíjejí. Dají se vložit do kreditní karty či právě do prádla. Cílem je, aby se nositelná elektronika co nejvíc přizpůsobila elasticitě lidského těla, aby její nošení neobtěžovalo, ale naopak přinášelo potřebné benefity.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008