Laserové meče, vysokorychlostní vznášedla a další sci-fi technologie ze Star Wars, které jsou už skutečností

 Technologie 
09. května 2022 10:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Některé technologie jsou už realitou Depositphotos
Fandové Star Wars se mají na co těšit. Co takhle skutečný plazmový meč? Nebo autonomní robot, který ve vteřině přeloží jakýkoli světový i mimozemský jazyk?

Star Wars je, nebo vlastně byl svět fantazie. Ale postupně se mnohé jevy z této kultovní sci-fi série začínají stávat realitou. Věda pokročila a některé technologie ze Star Wars jsou už skutečností, uvádí Live Science. Které to jsou?

Laserové meče

Světelné meče jsou možná tím nejžádanějším kouskem technologie pro každé dítě, které vyrostlo na Star Wars. Světelné meče připravené k boji, vyrobené ze zatahovací plazmové čepele generované vyrobeným drahokamem zvaným kyber crystal, jsou stále daleko mimo dosah moderní vědy. Kreativní vynálezci však přišli s chytrými laserovými meči, které se velmi blíží této oblíbené zbrani Jediů.

V roce 2018 byl vytvořen první zatahovací energetický meč na světě na bázi plazmy s čepelí rozžhavenou na 2 200 stupňů Celsia schopnou proříznout pevný titan. Čepel vyžaduje externí palivovou sadu plnou stlačeného propanu a kyslíku, takže se bohužel zatím nedá zavěsit za opasek. Ale smrtící je dost. Dokázal by snadno propálit lidskou ruku.

Vysokorychlostní vznášedla

Jak jinak se také pohybovat rychle terénem nehostinné planety. Chce to nějaký ten hybrid mezi autem a vznášedlem, který bude dostatečně rychlý. Technologie vznášedel sice na Zemi existuje od konce 50. let minulého století, ale teprve nedávno se design vznášedel přiblížil k rychlému, stylovému standardu Star Wars. Několik firem nyní dokonce pracuje na skutečných vznášejících se motocyklech. Projekty jsou stále ve fázi prototypu, ale testování v poušti dopadlo skvěle.

Warp pohon

Warp pohon je další typická záležitost Star Wars. Loď Hana Sola, která se jmenovala Millenium Falcon, přeci občas podnikne nějaký ten skok do hyperprostoru a umožní plavidlu urazit mimořádné vzdálenosti během pouhých okamžiků. A to je něco, co aktuálně aktivně zkoumá americká vláda. Ovšem vyžaduje to deformaci tvaru časoprostoru tak, aby přecházel z jedné části vesmíru do druhé. V roce 1994 fyzik Miguel Alcubierre publikoval článek ukazující, jak by mohl být warp pohon fyzikálně možný použitím stejného množství pozitivní a negativní energie k současnému stlačení prostoru před vesmírnou lodí a zároveň rozšíření prostoru za ní. Ale zatím negativní energie zůstává čistě spekulativní, stejně jako technologie warp pohonu. To však nezabránilo teoretickým fyzikům v jeho zkoumání.

Univerzální překladatel

C3PO ve Star Wars skvěle ovládá více než 6 milionů forem komunikace. To je opravdu o hodně víc, než asi 100 jazyků, které dnes umí přeložit Překladač Google, ale na druhou stranu, z kolika jazyků kdy potřebujete v běžném životě nějaký překlad? Takže vlastně ani nepotřebujeme žádného robota, protože univerzálního překladatele už máme na svých elektronických zařízeních.  Jednoduše otevřete webovou stránku v telefonu nebo počítači, napište nebo namluvte text a dostanete svůj překlad.

Zdroj: Live Science, MIC

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve