Tajemný dron Phoenix Ghost. Sebevražedná zbraň s utajenými schopnostmi

 Vojenství 
06. května 2022 10:36 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tajemný Phoenix Ghost bude mít zřejmě proti Switchblade některá vylepšení US Marine Corps / volný zdroj
Phoenix Ghost je dron, který má dostat nebo už dostala Ukrajina od Spojených států amerických v dodávce několika stovek kusů. A to je zhruba tak vše, co je o tomto tajemném dronu známo.

Háček je totiž v tom, že některé armádní zdroje uvádějí, že Američané vyvinuli tento dron speciálně pro konflikt na Ukrajině, jiné armádní zdroje to ale dementují a tvrdí, že dron byl ve vývoji už nějakou dobu předtím, jak píše Popsci.

Sebevražedný dron s utajenými schopnostmi

Asi takto jednoduše by se dal dron Phoenix Ghost popsat, zejména z toho důvodu, že Američané skutečně veškeré další informace o dronu tají.

Jak uvádí Breaking Defense, Phoenix Ghost je bezpilotní střela podobná Switchblade, již Ukrajina také dostala. Pentagon původně tvrdil, že dron Phoenix Ghost byl vyvinut pro Ukrajinu po ruské invazi z 24. února, ale tiskový mluvčí Pentagonu Jack Kirby řekl, že Phoenix Ghost byl vytvořen před invazí a byl "vyvinut pro sadu požadavků, které velmi přesně odpovídají tomu, co Ukrajinci právě teď na Donbasu potřebují.

Jak to doopravdy bylo nelze tedy aktuálně identifikovat. Pentagon následně Phoenix Ghost popsal jako "jednosměrný“ dron, který "provede úder“ a uvedl, že jeho obsluha je podobná, jako u systému Switchblade a podobné jsou si i schopnosti obou dronů.

Jak funguje Switchblade

Jelikož si tedy mají oba drony být podobné, pojďme se podívat, jak funguje Switchblade. Je to zbraň, kterou lze namontovat na vozidla nebo ji mohou nosit vojáci. Drony Switchblade jsou odpalovány z trubek a poté mohou být naváděny k zasažení cíle pomocí dálkového ovládání, takže dron vlastně může létat a explodovat jako střela, která dokáže prudce zatočit. Oblasti, kde je třeba zlepšit schopnosti Switchblade, budou pravděpodobně v ve formě většího dosahu, výbušného užitečného zatížení nebo doby letu, z nichž cokoli by mohlo zlepšit schopnost dronu najít a zasáhnout nepřátelská vojska nebo vozidla.

Phoenix Ghost by podle některých spekulací mohl oproti Switchblade mít lepší senzory a zpracování obrazu. To zahrnuje nástroje, které využívají kamery dronů k mapování okolního terénu a navigační senzory. Právě lepší navigace by mohla vést k přesnějším útokům, zvláště když je zbraň tak malá, takže na přesném zásahu opravdu záleží. Toto vylepšení a schopnost létat déle než stávající Switchblade, by mohlo být u Phoenix Ghost velkou výhodou pro protiofenzivní útoky, které v současnosti podniká ukrajinská armáda.

Američané momentálně hledají další možnosti nových vojenských technologií, díky kterým by zvrátili vývoj válečného konfliktu na Ukrajině. Switchblade a pravděpodobně tedy také Phoenix Ghost jsou zjevně protipěchotní bezpilotní vzdušné systémy, s potenciálem pro modely s větší výbušnou nosností, které by si také poradily s pancéřováním vojenských tanků a dalších vozidel. Američané proto nyní hledají u výrobců další zbraně podobného typu, které by byly schopny porazit vše, od lodí až po dělostřelectvo. Dronů Switchblade dostala podle oficiálních údajů celkem 700 kusů.

Zdroj: Popsci, Breaking Defense.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve