Smartphony vyzařují nebezpečné hladiny radiace. Věda to konečně potvrdila

 PC a Mobily 
29. dubna 2022 11:08 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Nadužívání mobilů může být nebezpečné Unsplash
Závislost na mobilních telefonech je u některých lidí skutečně obrovská. Kromě samotného telefonování mobil z ruky nepustí kvůli chatování, sledování sociálních sítí a filmů či hraní her. Věda nyní potvrdila, že tím ohrožují sami sebe nebezpečnými hladinami radiace, která ze smartphonů vychází.

Fámy o nebezpečnosti mobilů se šířily už roky. Teď ale vědci konečně potvrdili, jaké je množství záření emitovaného různými smartphony, a to díky rozsáhlé studii německého Federálního úřadu pro radiační ochranu (BFS).

Co je radiace

Je dobré vědět, že radiace není totéž co radioaktivita. Radiace neboli záření je jakákoli směrová energie, která se šíří rychlostí světla, jako např. sluneční paprsky, stejně jako radioaktivní energie. Spektrum elektromagnetického záření zahrnuje mikrovlny, rádiové vlny, viditelné barvy světla, infračervené, ultrafialové, rentgenové a gama záření.

Některé vlny procházejí lidmi nebo zdmi. Rentgenové paprsky procházejí měkkými tkáněmi, nikoli však kostmi. Jiné vlny, jako třeba infračervené, ultrafialové a spektrum viditelného světla, většinou materiálů neprocházejí. Sluneční paprsky například vrhají stín, když dopadají na pevné předměty.

Dalším klíčovým faktem je ionizující a neionizující záření. Ionizující záření, jako je gama a rentgenové záření, proniká materiály a tzv. krade jejich elektrony. Tato schopnost v podstatě chemicky měnit materiály, jako je živá tkáň, znamená, že ionizující záření je škodlivé. Neionizující záření, jako je rádio a mikrovlny, může procházet určitými materiály, ale chemicky nemění podstatu látek, kterých se dotýká.

Když používáte mobilní telefon, tak neustále vysílá a přijímá informace vzduchem v oblasti elektromagnetického spektra v blízkosti rádiových vln. To je důvod, proč jsou mobilní věže obrovské antény podobné těm, které používají rozhlasové a televizní stanice, s vlnami, které rozhodně procházejí našimi zdmi.

Jak je to s radiací u smartphonů

Energie záření absorbovaná tělem se měří jako specifická míra absorpce (SAR). Jedná se o hodnotu udávanou ve wattech na kilogram, kde kilogramy jsou tělesná tkáň nebo jiné materiály, které mohou absorbovat záření. Přestože jsou rádiové vlny jinak neškodné, cílené, lokalizované záření je škodlivé.

Dávka dva watty na kilogram je považována za počátek škodlivého rozsahu záření. Toto záření nás může ovlivnit, když telefonujeme a držíme zařízení blízko hlavy. Může na nás působit i zevnitř kapes nebo při držení telefonů v ruce.

Které telefony jsou tedy nejnebezpečnější? Motorola Edge pro rok 2020 je zdaleka nejhorším zdrojem radiace s hodnotou 1,79 wattu na kilogram, což je opravdu škodlivá hodnota. Google Pixel 6, iPhone 13 Pro a iPhone 12 mají 1,00 wattu na kilogram záření. Samsung Galaxy S21 Ultra má pouhých 0,71 wattu na kilogram záření a Google Pixel 5A má velmi nízkých 0,47 wattu na kilogram.

Pokud se tedy teď budete obávat vystavení radiaci ze strany svého smartphonu, používejte ho zkrátka jen k telefonování. Taky ho raději uložte to tašky nebo kabelky, místo do kapsy. A vědci dokonce doporučují raději telefonovat přes sluchátka nebo reproduktor, což vám umožní držet váš smartphone co nejdále od těla. Nicméně platí, že množství záření je stále v bezpečném rozsahu pod dvěma watty na kilogram. Pokud se ale od svého mobilu prakticky nehnete celý den, můžete si škodit i v případě, že jeho radiační hodnoty jsou nízké.

Zdroj: Popular Mechanics, BFS

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008