Vaše oči mohou ovládat váš smartphone pomocí nového nástroje pro sledování pohledu

 PC a Mobily 
26. dubna 2022 20:57 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ovládání mobilu očima je zase o krok blíž Unsplash
Existují lidé, kteří se prakticky nedokáží odtrhnout od svého mobilního telefonu. Teď to budou mít o něco snazší díky novému nástroji pro sledování pohledu.

Zatím je k ovládání smartphonu zapotřebí rukou, v lepším případě hlasových povelů. Ale brzy se to změní a bude stačit prakticky jen pohled.

EyeMU umožní ovládat telefon očima

Vědci ze skupiny Future Interfaces Group na Human-Computer Interaction Institute (HCII) Univerzity Carnegie Mellon mají nástroj nazvaný EyeMU, který uživatelům umožňuje provádět operace na smartphonu kombinací ovládání pohledem a jednoduchých gest rukou, píše TechXplore.

Analýza a predikce pohledu nejsou sice technologicky nic nového, ale dosažení přijatelné úrovně funkčnosti na smartphonu je velkým pokrokem. Velkou výzvou například bylo a je vyřešení situace, kdy se uživatel na telefonu zadívá na více věcí, protože pak dochází k tomu, že se otevře příliš mnoho aplikací najednou.

Řešením je speciální software

Vědci proto vyvinuli nejprve prototyp pomocí nástroje Face Mesh od Googlu ke studiu vzorců pohledu uživatelů, kteří se dívají na různé oblasti obrazovky, a vykreslují mapová data. Dále tým vyvinul prediktor pohledu, který pomocí přední kamery smartphonu tzv. uzamkne, na co se uživatel dívá, a zaregistruje to jako cíl.

Tým pak software vylepšil tím, že zkombinoval prediktor pohledu s vestavěnými snímači pohybu smartphonu, aby bylo možné provádět příkazy. Uživatel by se například mohl dívat na oznámení dostatečně dlouho, aby ho zaměřil jako cíl, poté švihnutím telefonu doleva zavřít nebo švihnutím doprava na oznámení reagovat. Podobně může uživatel přiblížit telefon, aby zvětšil obrázek, nebo oddálit telefon, aby uvolnil ovládání pohledu.

Velké technologické společnosti jako například Apple se o něco takového snaží již dlouho, ale nikdy to nefungovalo úplně správně. S novým softwarem EyeMU by se to mohlo brzy změnit.

Zdroj: TechXplore, ACM Digital Library

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008