Živý trenažér pro stíhačky nové generace dostal název Red Hawk

 Letectví 
03. května 2022 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stíhačky nové generace si žádají i nové cvičné stroje Boeing / volný zdroj
Nejmodernější stíhačky nové generace, jako například F-35, si žádají i nejmodernější typy tréninků. A proto je tu nová cvičná stíhačka s přitažlivým názvem Red Hawk.

Stroj T-7A Red Hawk nahradí cvičný stroj Northrop T-38, který byl v provozu půl století a bude postupně vyřazován od roku 2023. Nová cvičná stíhačka je navržena tak, aby naučila piloty zacházet s  novou generací stíhaček a bombardérů, přičemž je schopna se přizpůsobit změnám v letecké technologii díky využití procesů digitálního inženýrství.

Cvičný letoun se dokáže rychle převtělit i do bojového stroje

Jinými slovy Red Hawk je skutečně multifunkční. Ačkoli je T-7A primárně cvičný, lze ho rychle upravit tak, aby fungoval jako lehký stíhací nebo útočný letoun, píše New Atlas.

Red Hawk je jednomotorový proudový cvičný letoun s dvojitou svislou ocasní plochou, kokpitem pro dva piloty a zatahovacím příďovým podvozkem. Stroj pohání dvouproudový motor s přídavným spalováním General Electric F404. Stroj vyrábí společně firmy Boeing a Saab, takže se částečně vyrábí jak v USA, tak ve Švédsku.

Americké letectvo si v průběhu příštích let přeje dodat zhruba 360 těchto cvičných stíhaček, ale stroje budou sloužit i v letectvech dalších zemí. Už nyní mají tyto cvičné stíhačky objednané například Srbsko nebo Austrálie.

Není bohužel zatím známo, jakými zbraněmi by cvičná stíhačka mohla být vybavena v případě, že by byla uvedena do bojového provozu. Nicméně jde o letoun, který je schopen i ve cvičném režimu dosahovat nadzvukových rychlostí.

Zdroj: New Atlas, National Defense

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty