Jen některé chytré hodinky mají špičkové funkce, pokud jde o lidské zdraví

 Technologie 
15. dubna 2021 06:46 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nové špičkové hodinky vám změří i glykémii Pixabay
Na trhu je celá řada chytrých hodinek a sportovních náramků. Přesto jen některé modely obsahují opravdu špičkové funkce, pokud jde o lidské zdraví. S postupujícími technologickými vymoženostmi postupují i možnosti hodinek. Máme zajímavé informace.

Možná uvažujete o nákupu chytrých hodinek. Je proto dobré vědět, jaké zdravotní funkce hodinky nabízejí nyní a jaké vám nabídnou v blízké budoucnosti.

Základní funkce

Nemyslíme nyní na základní funkce, které musí mít každé hodinky. Vedle času a různých notifikací a krokoměru či spálených kalorií nabízejí slušné hodinky už docela standardně solidní průběžné měření tepové frekvence a také stále častěji okysličení krve. Další funkce se ale prosazují postupně. Někdy jsou přitom už stávající hodinky schopné takové měření poskytnout, ale chybí k tomu příslušné certifikace. Jindy se čeká na vývoj nových čidel, či zdokonalení softwarových řešení, která zvládnou udělat příslušné výpočty.

Současné špičkové funkce

Opravdu kvalitní hodinky současnosti umí změřit i krevní tlak a dokonce EKG. Nejde samozřejmě o to, že by mohly takové hodinky konkurovat měření provedenému profesionálním přístrojem v nemocnici, ale výsledky takového měření mohou napovědět, že se děje něco nečekaného, že třeba určité hodnoty vybočují z normálu a měli byste navštívit svého lékaře. Právě u těchto údajů je nejčastější problém, že dané certifikáty mají hodinky jen pro určité trhy, takže si sice můžete zakoupit hodinky, které funkcí disponují, ale při přepnutí do českého jazyka o tyto funkce přijdete.

Hudba budoucnosti

Výhledem k nepříliš vzdálené budoucnosti jsou ale nové funkce, které vedle měření krevního tlaku a EKG přinesou také průběžné měření krevního cukru. Uplatní se zde nová technologie, která nepotřebuje ani speciální senzor, který potřebuje elektrodu zavedenou do podkoží a který se každých čtrnáct dnů mění. Tento způsob je sice průlomový a pro mnohé představuje skvělé řešení. Stále jde ale o invazivní způsob. Hodinky v blízké budoucnosti budou vybavené snímačem, který pomocí tzv. Ramanovy spektroskopie spočítá obsah krevního cukru v krvi. Takové špičkové hodinky se mají zanedlouho prodávat. Výrobci budou zprvu jen z táborů dlouhodobých rivalů, tedy Apple a Samsung. S postupujícím časem se ale jistě připojí další výrobci a ceny takových produktů budou postupně klesat. Očekávaným termínem pro novinky, které změří vaši glykémii, je konec roku 2021. Další informace o chytrých hodinkách si přečtěte i v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve