Americké letectvo oficiálně oznámilo jméno své nové generace stíhačky F-15

 Letectví 
12. dubna 2021 06:10 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nový Eagle je moderní stíhačkou nové generace U.S. Air Force, Foto Tech. Sgt. John McRell
Americké letectvo oficiálně oznámilo jméno své nové generace stíhačky F-15 Eagle a všechny zklamalo. Název nové stíhačky je totiž opravdu nudný.

Nová stíhačka F-15EX se totiž bude jmenovat Eagle II, což rozesmutnilo nejen fanoušky armádních stíhaček, ale i samotné vojenské piloty.

F-15EX je přitom skvělý stroj

Je škoda, že Eagle II je tak nevýrazné jméno, protože F-15EX je opravdu působivé letadlo. Stíhačka je doslova generačním skokem nad rámec stávajících F-15 v inventáři letectva.

Název Eagle II navazuje na Lightning II, stíhač známý také jako F-35 Joint Strike Fighter. Ale ani tento název se příliš neuchytil. Mnoho leteckých nadšenců dává přednost zjednodušenému názvu F-35 nebo Joint Strike Fighter.

Dnes se stíhací inventář letectva skládá ze strojů F-16 Fighting Falcon, F-15C Eagle, F-35 Lightning II, F-15 Strike Eagle, F-22 Raptor a F-15 Eagle II, což znamená, že dvě ze šesti stíhaček mají ve svém názvu tzv. pokračování.

Co všechno Eagle II umí

F-15EX může nést téměř dvě desítky raket vzduch-vzduch, ale také vzduch-země, jako jsou laserem naváděné bomby Paveway, a satelitně naváděné zbraně JDAM.

Letoun má také schopnost nést budoucí hypersonické zbraně a je vybaven novým radarem AN/APG-82, integrovanou soupravou pro elektronický boj, systémem Eagle Passive/Active Warning and Survivability System, vylepšeným ovládáním fly by wire a plně digitálním kokpitem s plochými obrazovkami a dotykovými panely.

Tato nová várka stíhaček F-15 by mohla snadno sloužit po dobu 35 let, což by znamenalo, že se stíhačky Eagle jako celek mohou stát nejdéle nepřetržitě sloužícími stroji všech dob s celkovou dobou služby 82 let. Dále čtěte: Americké námořnictvo odhalilo plány na svůj nový stíhač. Tryskové letadlo bude létat po boku robotických strojů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47