Seznamte se s Lucy. Tahle kráska bude zkoumat Trojány u Jupitera

 Technologie 
08. srpna 2021 15:56 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Lucy stráví ve vesmíru možná i miliony let NASA
První kosmická loď NASA, která bude zkoumat trojské asteroidy, kterým se říká Trojáni, dorazila do Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Tam se bude chystat na svou říjnovou misi daleko od Země.

V sedmdesátých letech zahájily čtyři kosmické lodě jednosměrné cesty mimo naši sluneční soustavu. Jako první objekty postavené člověkem, které se kdy vydaly do mezihvězdného prostoru, poslala na NASA na cestu Pioneer 10 a 11 a také Voyager 1 a 2. Všechny lodě nesly zprávy pro všechny mimozemské civilizace, které by na tyto zemské stroje narazily. Jako pokračování tohoto odkazu ponese kosmická loď NASA Lucy také jisté zprávy. Protože se však Lucy nebude vydávat mimo naši sluneční soustavu, jde o kapsle se zprávami pro naše potomky.

Jméno Lucy je odkazem na Beatles

Lucy bude prvním plavidlem, které bude zkoumat záhadnou populaci malých těles, která obíhá kolem Slunce za hlavním pásem asteroidů tak, aby sledovala Jupiter na jeho oběžné dráze. Protože tyto dosud nikdy neprozkoumané asteroidy jsou v mnoha ohledech pozůstatky z formování a vývoje planet, je kosmická loď Lucy pojmenována na počest zkamenělé lidské pramáti, která dostala jméno Lucy, a rovněž je název inspirován písní Beatles Lucy in the Sky with Diamonds.

Poté, co Lucy dokončí návštěvu rekordního počtu asteroidů v roce 2033 (8 asteroidů na šesti nezávislých oběžných drahách kolem Slunce), bude Lucy pokračovat v cestě mezi trojskými asteroidy a oběžnou dráhou Země po dobu nejméně stovek tisíc, ne-li milionů let. Je snadné si představit, že jednoho dne ve vzdálené budoucnosti naši potomci najdou Lucy někde tam. Proto se tým Lucy rozhodl dát na palubu kosmické lodi Lucy časovou kapsli ve formě plakety, zprávy tentokrát ne pro mimozemšťany, ale pro ty, kteří přijdou po nás.

Jaké zprávy pro budoucí generace Lucy ponese?

Tato časová kapsle obsahuje zprávy od prominentních členů naší společnosti. Svoje vzkazy tak namluvili laureáti Nobelovy ceny za literaturu, básníci a další inspirativní osobnosti včetně členů kapely, která nepřímo inspirovala název mise Lucy, tedy Beatles.

Plaketa také obsahuje zobrazení sluneční soustavy v den předpokládaného startu Lucy, tedy 16. října 2021. Je na ní rovněž původní trajektorie Lucy pohybující se mezi trojskými asteroidy a oběžnou dráhou Země.

NASA umístí tuto plaketu s nadějí, že průzkum vesmíru bude pokračovat a jednoho dne mohou astroarcheologové cestovat mezi planetami a získat tuto kosmickou loď jako artefakt raných dob, kdy lidstvo podniklo první kroky k prozkoumání naší sluneční soustavy. Dále čtěte: Izraelská technologie má být schopná na Měsíci vyrábět kyslík.

Zdroj: NASA.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008