Letošní rok z pohledu vesmírných technologií: Nová loď Starship i kopie raketoplánu se podívají do vesmíru

 Technologie 
06. ledna 2022 13:39 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Staship má v budoucnu létat s lidmi až na Mars Space X (volný zdroj foto)
Rok 2022 bude z pohledu vesmírných technologií opravdu vzrušující. Mnohé odstartují své vůbec první vesmírné mise.

Letos se objeví nové vesmírné rakety, vesmírné lodě i mise na Měsíc a Mars. Které budou ty nejzajímavější a bude stát za to je sledovat?

První orbitální start lodi Starship

SpaceX plánuje první let s vesmírnou lodí Starship na oběžnou dráhu začátkem března, přičemž v roce 2022 bude následovat až tucet testovacích letů. Loď Starship i jeho pomocná raketa Super Heavy jsou nyní hotové a odpalovací rampa a věž v jižním Texasu by měly být už také připraveny. Pokud vše půjde podle plánu, půjde o krátký let lodi Starship na oběžnou dráhu. Starship se skládá ze dvou prvků, z nichž oba jsou navrženy tak, aby byly plně a rychle znovu použitelné. Pokud se SpaceX podaří obnovit a znovu použít Starship během letošních testovacích letů, skutečné mise by mohly začít v roce 2023. Společnost plánuje nakonec použít Starship pro mise s posádkou na Mars. 

Megaraketa SLS od NASA čeká na svou první misi na Měsíc 

NASA opakovaně odkládala první start svého Space Launch System (SLS), což je 101 metrů vysoká raketa, která bude použita pro nadcházející mise na Měsíc. Raketa s kosmickou lodí Orion namontovanou na horní část rakety v současné době prochází testováním v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě, aby se zajistilo, že kosmická loď a součásti rakety správně komunikují s pozemními systémy. První mise SLS, mise pro průlet kolem Měsíce bez posádky s názvem Artemis 1, odstartuje nejdříve v březnu. NASA se zaměřuje na možná startovací okna mezi 12. a 27. březnem a 8. a 23. dubnem.

Rover ExoMars Rosalind Franklin odstartuje v září

Letošní rok přinese i nové technologie do vesmírných roverů. Rover ExoMars očekává svůj start mezi srpnem a říjnem 2022. Několik neúspěšných testů padáků v letech 2019 a 2020 způsobilo zpoždění  mise, která měla původně odstartovat už v červenci 2020. ExoMars je vícedílná mise. Program má dvě fáze. Rover pojmenovaný Rosalind Franklin je druhou fází programu. Komponenty první fáze, Trace Gas Orbiter (TGO) a Schiaparelli (demonstrátor přistání) dorazily k Marsu už v říjnu 2016. Schiaparelli při svém pokusu o přistání nouzově přistál na Marsu, ale TGO zůstává ve výborném stavu. Orbiter provádí vědeckou práci a bude sloužit jako komunikační relé pro rover. Pokud vše půjde podle plánu, vozítko ExoMars přistane na povrchu Marsu v červnu 2023. Rover je vybaven speciální sadou přístrojů navržených tak, aby hledaly organické molekuly a vrtaly hlouběji pod povrch než jeho předchůdci.

Dream Chaser podobný legendárním raketoplánům začne létat s nákladem do vesmíru

Zdroj: Space, Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum