3D tiskárny kovů jsou technologií, která vylepší vesmírné cestování

 Technologie 
20. ledna 2022 10:18 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
NASA už 3D tisk kovů testuje v podmínkách nulové gravitace NASA
Technologie 3D tisku už pokročila natolik, že je schopná vyrábět i vysoce kvalitní a odolné součásti vesmírných raket.

K výrobě malých tvarů z kovu je při dnešních možnostech totiž 3D tisk mnohem rychlejší metodou než řezání kovů. Technologie 3D tisku kovů je tak efektivním procesem, který využívá pečlivě vybrané rozměry k vytvoření 3D kusu vrstvu po vrstvě.

Jak to funguje

3D tisk kovů proto dnes upřednostňuje mnoho inženýrů, kteří mají za úkol vyrábět vesmírné součásti, jako jsou kovové části pro rakety. Protože raketové motory musí být schopny odolat velmi vysokým teplotám, často se volí prášek ze superslitiny mědi Inconel. Inconel je výrazná třída superslitin, které jsou uznávány pro svou odolnost proti korozi a oxidaci.

Místo začlenění plastu do kovového vlákna je tisk pro vesmírné aplikace vhodnější pro přímé spékání kovů laserem. K výrobě odolných částí raket se sypký kovový prášek pokládá ve vrstvách. Mezi každou nanášenou vrstvou je laser namířen na kovový prášek. Laser sleduje přesný tvar, přičemž kov taví a spojuje. Toto se opakuje pro každou vrstvu.

Brzy by tak rovněž mohl kovový 3D tisk probíhat ve vesmíru a vyrábět potřebné součástky. To by zkrátilo čas potřebný k získání náhradních dílů pro opravy a také náklady na jejich dopravu na Zemi a zpět, například na Mezinárodní vesmírnou stanici. NASA v současné době financuje výzkum kovového 3D tisku v nízké gravitaci. V závislosti na úspěchu tohoto výzkumu by v budoucnu dokonce tímto způsobem mohla být postavena základna na Měsíci.

Zdroj: Space, NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum