Ve Švédsku nabízejí implantát, který funguje jako covidový pas

 Technologie 
30. ledna 2022 14:59 / Mirka Malá
  3
📷
1 fotografie v galerii
Mikročipy pod kůží mají už tisíce Švédů Depositphotos
Už je to tady, řeknou si podporovatelé konspiračních teorií. Malý čip pod kůží funguje jako covidový pas. Takže začíná pro lidi opravdová noční můra, nebo je to fakt vymoženost?

Švédská firma, která implantuje mikročipy pod kůži, propaguje svá zařízení jako zdravotní průkaz, tedy covidový pas. A světe div se, už má první tisíce ochotných lidí, kteří čip opravdu nechali implantovat.

Mikročip s různými daty má už spousta lidí

I když o tom  většina z nás nechce ani slyšet, několik tisíc Švédů se v posledních letech rozhodlo pro zavedení elektronického implantátu pod kůži, protože si tak nemusí pamatovat různé bezpečnostní kódy, nemusí nosit platební karty ani jízdenky na městkou hromadnou dopravu a nejnověji nepotřebují ani covidový očkovací certifikát na papíře či v telefonu.

Země, která je proslulá svým vztahem k přírodě, je překvapivě také baštou takzvaných biohackerů, kteří jsou přesvědčeni, že lidé budou v budoucnu stále více spjati s technologiemi. "Mám čipový implantát v paži a čip jsem naprogramoval tak, že mám na čipu covidový pas a důvod je ten, že ho chci mít vždy přístupný a stačí jen nad čipem přejet telefonem a pak si klidně odemknu třeba dveře,“ popsal výhody čipu Hannes Sjoblad, výkonný ředitel společnosti DSruptive Subdermals.

Je to prý bezpečné

I když mnoho „lidí vnímá čipové implantáty jako děsivou technologii a především jako sledovací technologii, Sjoblad tvrdí, že by se na ně místo toho mělo pohlížet jako na jednoduchý identifikační štítek. Nemají baterii, nedokážou samy vysílat signál, takže v podstatě spí, nikdy nemohou vyzradit vaši polohu a aktivují se pouze, když nad nimi přejedete chytrým telefonem.

Už ale neřekl, jak jsou zabezpečená data, která z čipu načte právě chytrý telefon, který, jak známo, dokáže vyzradit tuny informací a lze jej poměrně snadno hackovat.

Zdroj: Techxplore, Insider.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod