Chtěl to už Nikola Tesla. Teď se americkému námořnictvu podařilo přenést 1,6 kW energie na kilometrovou vzdálenost pomocí mikrovln

 Technologie 
24. dubna 2022 12:06 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Nikola Tesla ve své době tvrdil, že takový přenos energie umí US Naval Research Laboratory
Myšlenka přenosu energie na dlouhé vzdálenosti bez drátů existuje již více než jedno století. Nikola Tesla tvrdil, že to umí a dost možná to byl také důvod, proč jeho poznámky po jeho smrti zabavila FBI.

Princip samotný je totiž jednoduchý. Elektřina je přeměněna na mikrovlny, které jsou pak zaostřeny v těsném paprsku na přijímač tvořený takzvanými rectenna prvky. Jedná se o velmi jednoduché součástky, které se skládají z x-band dipólové antény s RF diodou. Když mikrovlny dopadnou na rectenna přijímač, prvky generují stejnosměrný proud, uvádí New Atlas.

Co přinesl experiment

Pomocí 10GHz mikrovlnného paprsku se systém SCOPE-M nastavil na dvou místech. Prvním bylo výzkumné pole americké armády v Blossom Point v Marylandu a druhým byl vysílač Haystack Ultra Wideband Satellite Imaging Radar (HUSIR) na MIT v Massachusetts. Frekvence byla zvolena proto, že nejenže dokázala vysílat i za silného deště se ztrátou výkonu pod pět procent, ale je také bezpečné ji používat podle mezinárodních standardů v přítomnosti ptáků, zvířat a lidí. To znamená, že systém nepotřebuje automatické výřezy vyvinuté pro dřívější laserové systémy.

V testech v Marylandu paprsek pracoval s účinností 60 procent. Massachusettský test nedosáhl stejné výkonové špičky, ale měl vyšší průměrnou úroveň výkonu, takže nakonec bylo dodáno více energie.

Využitelnost nové technologie

Technologie SCOPE-M by jednoho dne mohla být použita k přenosu energie na Zemi nebo z velkých orbitálních solárních elektráren k poskytování elektřiny do národních sítí 24 hodin denně, 365 dní v roce. Aktuální aplikace, o kterou má zájem armáda, je o přenosu energie přímo jednotkám v poli, čímž by se eliminovala potřeba komplikovaných dodávek paliva.

"Ačkoli SCOPE-M je pozemský přenos energie, je to také dobrá koncepce pro přenos energie z vesmíru," řekl Brian Tierney, elektronický inženýr SCOPE-M. "Hlavní výhodou přenosu energie z vesmíru na Zemi pro armádu je zmírnění závislosti na dodávkách paliva pro jednotky, které mohou být zranitelné vůči útoku." A z toho plyne, že jako obvykle si nejprve energii zdarma dopřejí armády a snad někdy bude technologie k dispozici i pro civilní obyvatele naší planety.

Zdroj: New Atlas, Interesting Engineering

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve