Seznamte se s Thorem, hi-tech lodí pro ekoturistiku. Bude mít thoriový pohon

 Technologie 
10. května 2022 07:40 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Thoriový pohon je čistým energetickým zdrojem budoucnosti Ulstein / volný zdroj
Norská společnost Ulstein představila Thor, nádherný koncept 149 metrů dlouhé lodi, která je poháněna thoriovým reaktorem Molten Salt Reactor (MSR), který lze použít k dobíjení baterie. Loď může sloužit nejen jako výzkumné nebo záchranářské plavidlo, ale také jako výletní loď pro ekoturistiku.

Právě ekoturistika se stává stále větším byznysem, ale s touhou navštívit exotická prostředí přichází potřeba chránit tato často ohrožená místa. To je zvláště otázka pro výletní lodě plující do polárních oblastí. Ale polární plavby se musí nejen vypořádat s vnitřními potřebami ochrany arktických a antarktických pobřežních oblastí, ale také splňovat stále přísnější vládní nařízení. 

Proto přichází Thor

Thor totiž bude víceúčelová loď, která bude schopna operovat v polárních mořích a provádět výzkumné a záchranné mise nezávisle na doplňování paliva, uvádí New Atlas. A co víc, k tomu všemu by mohla i dobíjet další generaci elektricky poháněných výletních lodí ze svých velkých baterií.

Ekoloď Thor by měl pohánět přenosný thoriový reaktor MSR generace IV, který pracuje spíše právě s thoriem než s uranem. V MSR se thorium rozpustí ve směsi solí zahřátých až na 700 stupňů Celsia a tato směs působí jako chladivo i jako nádoba pro thorium. Protože se jedná o reaktor s roztavenou solí, je pod atmosférickým tlakem a využívá pasivní chladicí systémy, které mohou fungovat v nouzovém odstavení. Tato roztavená směs také znamená, že reaktor lze doplnit a vyčistit jednoduše chemickou smyčkou.

To by podle firmy, která loď navrhla, dalo dostatek energie pro čtyři expediční výletní lodě současně a reaktor by po dobu životnosti plavidla nepotřeboval doplňování paliva.

Thor i sesterská menší loď Sif vycházejí z lodi X-BOW a jejich elektrický pohon umožňuje tichou plavbu. Thor má také heliporty, hasičské vybavení, záchranná ramena, pracovní čluny, laboratoře a přednáškový salonek. Výletní verze bude mít samozřejmě luxusní kajuty a společenské prostory pro cestující.

Klíčem k úspěchu je ale právě samotný thoriový pohon. "MSR mají obrovský potenciál pro umožnění čisté lodní dopravy," řekl Jan Emblemsvåg, profesor na Norské univerzitě vědy a technologie, odborník v oblasti výroby thoria a jaderné energie. "Je tu tolik nejistoty ohledně budoucích paliv, ale tady máme bohatý zdroj energie, který při správném přístupu může být bezpečný, mnohem účinnější, levnější, s menším dopadem na životní prostředí než jakákoli stávající alternativa. Z mého pohledu je to nejschůdnější a potenciálně jediné důvěryhodné řešení pro flotilu s nulovými emisemi, která může fungovat za komerčních podmínek a s jistou úrovní nákladů. Thor je přesně ten druh inovace, který potřebujeme pro udržitelný úspěch na moři.“

Zdroj: New Atlas, Interesting Engineering

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008