Vypadá jako futuristický vesmírný modul. Ve skutečnosti ale tento stroj poskytuje bezbolestnou a dokonce euforickou asistovanou smrt

 Technologie 
27. prosince 2021 07:05 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Vypadá jako teleportační modul, ve skutečnosti ale přináší úlevu Exit International (volný zdroj foto)
Vypadá jako futuristický vesmírný modul. Jenomže poté, co do něho ulehnete a zodpovíte pár základních otázek, budete oprávněni zmáčknout velké červené tlačítko, které vás vůbec nevezme do vesmíru, nýbrž na onen svět.

Jedná se totiž o modul společnosti Exit International, který má sloužit k dobrovolné eutanazii nebo asistované sebevraždě. A tento modul už dokonce dostal zelenou od švýcarské lékařské revizní rady. Není žádným tajemstvím, že poptávka po eutanazii je rok od roku vyšší po celém světě.

Jak modul funguje

Když stisknete ono velké červené tlačítko, kanystr s tekutým dusíkem, který je umístěn ve stojanu zastrčeném pod kapslí, zaplaví vnitřek plynným dusíkem, což způsobí, že hladina kyslíku klesne během jedné minuty na méně než pět procent. Dusík není toxický a navíc je bez zápachu. 

Když tento čistý dusík začnete vdechovat, vede to k pocitům dezorientace a mírné euforii. Podobný pocit můžete zažít v kabině letadla, kde se náhle sníží tlak. Nakonec smrt přichází v důsledku nedostatku kyslíku a nadměrné koncentrace oxidu uhličitého v krvi, a to maximálně do deseti minut.

Biologicky odbouratelná podložka modulu vyrobená z materiálu na bázi dřeva se navíc může oddělit od základny a sloužit jako rakev. Modul lze pro tyto účely umístit podle přání k moři, k útesu, do pokoje plného milovaných nebo kamkoliv jinam, kde máte chuť strávit posledních pár minut svého života. 

Poptávka po modulu bude veliká

Asistovaná sebevražda s tzv. "nesobeckými“ motivy je ve Švýcarsku legální od roku 1942. V roce 2020 se asi 1300 lidí obrátilo na organizace zabývající se eutanazií, aby mohli na vlastní přání ukončit svůj život. Do Švýcarska běžně cestuje řada lidí, která chce svůj život ukončit, samozřejmě zejména ze zdravotních důvodů.

I přes tento fakt se ale vědci domnívají, že i ve Švýcarsku je tento proces stále velmi pomalý. Podle švýcarského práva musí totiž nejprve psychiatři posoudit a  rozhodnout, zda je konkrétní člověk schopen samostatného rozhodování a plně si uvědomuje důsledky svého rozhodnutí.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod