Čína údajně pracuje na zbrani, která dokáže ovládnout lidský mozek

 Technologie 
26. prosince 2021 10:14 / Mirka Malá
  4
📷
1 fotografie v galerii
Čína chce dosáhnout totální kontroly nad svými lidmi Shutterstock
Americké tajné služby přišly s informacemi, podle kterých Čína tajně vyvíjí biotechnologické zbraně a mezi nimi nechybí ani ta, která má umět ovládnout lidský mozek.

V amerických médiích se objevily informace, že Čína chce používat biotechnologie pro sledování ve snaze získat kontrolu nad svými lidmi. Zbraně ovládající mozek je termín používaný k popisu jakéhokoliv zařízení, které zasahuje a kontroluje lidské vědomí během bojových operací. "Nové informace ukazují, jak soukromé firmy v čínských odvětvích obranných a sledovacích technologií aktivně spolupracují s vládou ve snaze potlačit příslušníky etnických a náboženských menšinových skupin,“ řekl listu Financial Times nejvyšší úředník ministerstva financí Brian Nelson. 

Vysoký americký úředník také tvrdil, že Čína využívá vznikající biotechnologie k vývoji budoucích vojenských aplikací včetně editace genů, zlepšování lidské výkonnosti a rozhraní mozek-stroj. 

Čínská odpověď přišla hned

Čínská ambasáda ve Washingtonu vydala prakticky ihned prohlášení, v němž označila nedávné kroky americké vlády za neoprávněné potlačování, které porušuje pravidla volného obchodu. Američané totiž v souvislosti s biotechnologiemi uvalili na vybrané firmy a laboratoře sankce.

Mluvčí velvyslanectví Liou Pengyu vysvětlil, že rozvoj související s biotechnologiemi v Číně je vždy pro blaho jejích lidí a že tvrzení USA jsou zcela nepodložená. Jak také jinak. Celý svět ostatně dobře ví, jak čínskému vedení záleží na blahu čínského lidu.

Co jsou biotechnologické zbraně

To není tak snadné říci, protože oficiálně žádné neexistují. Faktem ale je, že řada zemí experimentuje s biotechnologiemi už řadu let. Biotechnologie jsou zjednodušeně řečeno technologie, které čerpají z poznatků z biologie.

Mezi rychle se rozvíjející biotechnologické odvětví patří především genetické manipulace. Sama Organizace spojených národů oficiálně uznává tuto definici: "Biotechnologie znamená jakoukoliv technologii, která využívá biologických systémů, živých organismů nebo z nich odvozených biologických systémů k produkci nebo modifikaci výrobků či procesů pro specifické použití."

Zdroj: The Defense Post, Financial Times.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod