Falcon 9 má konkurenci. Neutron je nová, větší a levnější vesmírná raketa

 Technologie 
02. dubna 2023 08:30 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Neutron je přímá konkurence dnes nejlepší rakety Falcon 9 Rocket Lab / volný zdroj
Falcon 9 už nebude jediná opakovaně použitelná silná raketa, která bude do vesmíru vozit náklad nebo lidské posádky na různé mise. Roste jí totiž velmi slibná konkurence. Jmenuje se Neutron.

Společnost Rocket Lab už není ve vývoji vesmírných raket žádným nováčkem. Na oběžnou dráhu se svým systémem Electron vyvezla už téměř 160 různých satelitů a teď staví raketu, která bude silná, větší a také levnější, než je Falcon 9 od SpaceX. Cena jednoho startu této opakovaně použitelné rakety by se tak mohla pohybovat okolo 50 milionů dolarů.

Rocket Lab oficiálně vyvíjí Neutron od roku 2021 a tvrdí, že raketa bude funkční kolem roku 2024. A firma se ani netají tím, že bude přímou konkurencí Falcon 9. První start by raketu Neutron měl opravdu čekat už příští rok, takže vývoj jde zřejmě podle plánu. A první test příští rok by raketa měla absolvovat už se svým revolučním motorem Archimedes. Jde o znovupoužitelný motor na kapalné pohonné hmoty využívající metan a kapalný kyslík v etapovitém spalovacím cyklu bohatém na okysličovadlo. Přechodem na pohonný systém s vyšším výkonem, ale s nižšími požadavky na výkon, snížil teploty a další stresové faktory a také zlevnil provoz rakety, takže její opětovné použití je mnohem dosažitelnější.

Neutron je střednězdvižná dvoustupňová nosná raketa, která unese náklad o váze 13 tisíc kilogramů. Raketa by měla být 40 metrů vysoká a po úpravách by se měla představit se zkoseným tvarem o maximálním průměru 7 m. Společnost Rocket Lab také postupně opustila plány na přistání Neutronu na plovoucí platformě a místo toho se rozhodla pro profil znovupoužitelnosti pro návrat do místa startu. Nákladový prostor je integrován do rakety a otevírá se během oddělení prvního stupně, aby se uvolnil druhý stupeň a náklad a poté se zase zavře, než první stupeň přistane zpět na Zemi. Raketa se vyznačuje unikátním mezistupňovým designem, kdy je druhý stupeň vlastně zavěšen na konstrukci prvního stupně.

Počet motorů prvního stupně se během vývoje rakety Neutron zvýšil ze sedmi na devět. Raketa, která opakovaně zvládne patnáct až dvacet startů, tedy podobné množství, jako Falcon 9, bude startovat ze středoatlantického kosmodromu MARS, což je zařízení NASA na východním pobřeží Virginie.

A co všechno Neutron zvládne vynést do vesmíru? Nahoru unese již zmiňovaných 13 tisíc kilo nákladu a při návratu na Zemi 8 tisíc kilo. Firma také plánuje, že raketa bude mít v budoucnu i takový design, který bude schopen podporovat i vesmírné lety s lidskou posádkou. A to rozhodně není od společnosti Rocket Lab, přímé konkurence SpaceX, všechno. Firma chce být první soukromou vesmírnou firmou, která koncem tohoto roku vyšle kosmickou loď na jinou planetu. Sama chce financovat misi, která má hledat mimozemský život v oblacích planety Venuše.

Autorský článek, další zdroj: CNBC

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?