Podkožní implantáty umožní odemknout dům nebo zaplatit v restauraci. Lidé si dobrovolně vkládají do těla čipy, které jim usnadní každodenní život

 Technologie 
27. února 2023 09:00 / Michael Veselý
  2
📷
1 fotografie v galerii
Několika milimetrový čip bývá umístěn mezi palcem a ukazováčkem. Depositphotos
Naší budoucností nejsou chytré hodinky, kreditky a telefony. Ještě nedávno lidem připadalo zvláštní platit hodinkami a teď možná začnou platit vlastní kůží. Co je to zase za vymoženost? Podkožní implantáty, které vám umožní odemknout dům nebo zaplatit v restauraci. Se zneužitím si zatím nikdo nedělá velké starosti.

Ve Švédsku nebo Polsku se tento fenomén objevoval už loni. Asi 3000 Švédů si vložilo do těla mikročip, aby jim usnadnil každodenní život. Polsko-britská společnost zase nabízí lidem možnost získat podkožní implantát, který si nechají dát do ruky. Následně jim stačí mávnout s implantátem nad terminálem a platba proběhne stejně jako po přiložení kreditní karty. Do budoucna by takový čip mohl nahradit milion kartiček v peněžence, ať už jde o ty platební, průkaz do knihovny nebo veřejné dopravy.

Mikročipy o velikosti malého zavíracího špendlíku, které se implantují pod kůži jednotlivce na ruce zatím stojí něco málo přes 200 dolarů. V Polsku podle všeho tuto možnost lidé volí hlavně proto, že se obávají, aby jim někdo neukradl peněženku či platební kartu. Že by díky čipu mohli být sledováni nebo někdo jejich údaje zneužije, to zatím nikoho netrápí. Přitom není těžké představit si, jak někdo napadne a unese bohatě vypadající dámu, kterou pak přinutí čipem zaplatit nebo odemknout. V podstatě se stáváme tím, co zločinci chtějí, pokud sis jej dáme implantovat.

Až téměř padesát procent Poláků by si nechalo čip implantovat, pokud by byl zdarma. Přitom ještě nedávno se celý svět bouřil proti očkování na covid s argumenty, že tou malou jehličkou je nám do těla vpravováno sledovací zařízení a nikdo nemá právo brát nám takhle naši svobodu.

Jednoho dne budou implantáty stejně populární jako platební karty, protože lidé v nich vidí budoucnost a považují je za bezpečnější než nosit v kabelce klíče a peněženku. Ruku vám zloděj utrhne jen těžko, taky ale vystavujete riziku sami sebe. Rychlost globálního zavádění této technologie je prozatím velmi povzbudivá. Čip, který zaujal celý svět, je půl milimetru dlouhý a váží méně než jeden gram. Nově vytvořený čip musí být napevno vložen do těla, obvykle do ruky, aby splňoval vaše potřeby. To mohou provést specialisté na každé klinice, která se zabývá lékařskou estetikou. Implantát je pasivní, což znamená, že nevyžaduje zdroj energie. Po nedávném vypuštění této novinky na trh má již téměř 200 uživatelů. Z toho 34 je v Polsku, kde společnost vedla jednu z prvních marketingových akcí.

Výzkum společnosti, která se tímto odvětvím zabývá, ukazuje, že tam, kde si lidé více uvědomují možnosti této technologie, jako například ve Skandinávii, Spojeném království a Švýcarsku, je až 15 procent dospělých ochotno používat implantáty. V těchto částech světa je jen málo pochybností o tom, zda zařízení svého uživatele náhodou nesleduje a nezneužívá informace, které o něm nasbírá.

Naproti tomu v Polsku je toto číslo pouze 5 procent. Žijeme ale v období válečných konfliktů, a tak je určitá obezřetnost na místě. Konspirační teorie související s koronavirem nepomáhají, protože některé naznačují, že vakcíny obsahují mikročipy, a přestože byly již mockrát vyvráceny, stále jim menšinová část populace věří. Vznik mikročipů tak podporuje veřejné obavy, že se nás vláda či vlády snaží dostat pod kontrolu skrze čipy, které slouží ke špehování lidí.

Více než 4 000 lidí ve Švédsku mělo pod kůží čipy již v roce 2018. Používají se tam nejen k provádění plateb, ale také jsou klíčem k lepšímu sledování zdravotního stavu obyvatel. Dosud však fungovaly ve specifických, uzavřených prostředích, jako jsou jednotlivá pracoviště. Jinak řečeno, byl to spíše takový testovací mód. Naproti tomu jeho implantát, o kterém mluvíme teď, je pro veřejné použití dostupný všem, kdo si jej mohou zaplatit.

Jak je to vůbec možné?

Přibližme si trochu, jak tyhle čipy vlastně fungují. Když od své banky dostanete své debetní nebo kreditní karty, údaje o vašem účtu jsou uloženy na těchto čipech s integrovanými obvody a magnetických proužcích pro zpětnou kompatibilitu.  Od roku 2021 jsou karty, které obsahují tyto čipy a magnetické proužky, karty složené z různých materiálů, jako je plast nebo kov. Jsou 85,60 x 53,98 milimetrů a 0,078 milimetrů tlusté a musí být fyzicky vloženy do čtečky nebo je lze číst na krátkou vzdálenost pomocí technologie blízkého pole a při transakci jsou ověřeny metodami používanými vydavatelem karty například osobní identifikační číslo (PIN) nebo digitální podpis.

Tyto karty jsou vytvořeny podle norem založených na ISO/IEC 7816 pro kontaktní karty a standardů založených na ISO/IEC 14443 pro bezkontaktní karty. ISO a IEC jsou organizace, které stanovují mezinárodní standardy pro všechny elektrické, elektronické a příbuzné technologie a mezinárodní standardy pro všechny elektrické, elektronické a příbuzné technologie, něco jako divize továrny zajišťující kontrolu kvality.

Nyní si představte, že máte mikro verzi tohoto zařízení ve svém těle, v oblasti své ruky zvané thenar webspace, to je místo v kůži mezi ukazováčkem a palcem a pak můžete za něco zaplatit pouhým poklepáním rukou na platební terminál.

To, co jsme dříve znali jen z filmů a knih, se stává realitou. Nejprve přišly virtuální světy, do kterých se dostáváme pomocí brýlí, helem a nebo jen skrze avatara v počítači. I ten je čím dál dokonalejší a přesnější a dokáže vás propojit s jinými avatary zastupujícími lidi po celém světě. A teď se k tomu přidaly čipy umožňující zvládat funkce jako placení nebo odemykání jen mávnutím rukou. Bezpochyby to bude výhoda pro lidi, co neustále něco ztrácejí či zapomínají.

Jediným háčkem by mohlo být to, že velké platební sítě, které umožňují globální platby pouze mezi vaší osobní bankou a bankou obchodníka, nemají zájem o autorizaci implantovatelných zařízení ve své síti. Pokrok tedy ještě není dokonalý a máme před sebou dalších pár let vývoje, o tom ale zase někdy jindy.

Autorská článek. Další zdroje: Euro.cz, Bbc.com, Csnonlinefirmy.agentura-cas.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod