Google zavedl včasné varování pro uživatele Androidu. Prostřednictvím symbolů upozorní, že je někdo špehuje

 PC a Mobily 
11. prosince 2021 11:22 / Mirka Malá
  11
📷
2 fotografie v galerii
Některé aplikace dokáží odposlouchávat vaše koverzace Pixabay
Google zavedl pro miliony uživatelů Androidu novou funkci, a to včasné varování. Upozorní uživatele, že byl aktivován mikrofon nebo kamera a tudíž je někdo přes mobil sleduje.

Je to velmi podobné varování, které již existuje na konkurenčních iPhonech společnosti Apple. Funkce Google byla přidána do telefonů v nejnovější aktualizaci Android 12. Takže pokud tuto aktualizaci nemáte, službu nebudete moci využívat.

Co znamenají jednotlivé symboly

Nový indikátor se objeví v pravém horním rohu obrazovky. Když se aplikace pokusí o přístup, zobrazí se ikona fotoaparátu nebo mikrofonu. Tím dochází k zabránění aplikacím v tajném odposlouchávání nebo dokonce sledování přes vaši kameru. Můžete také vidět průběžný protokol, které aplikace mají přístup k vaší kameře, mikrofonu nebo poloze a kdy. 

Tyto informace jsou k dispozici na novém panelu ochrany osobních údajů v Nastavení. Nyní je také možné zcela deaktivovat mikrofon a kameru v celém telefonu v Rychlém nastavení.

Stojí za to připomenout, že vidět ikonu neznamená, že se děje něco nekalého. Někdy aplikace skutečně potřebuje používat váš fotoaparát, například Instagram. Pokud si ale všimnete, že váš fotoaparát používá podezřelá aplikace, může to znamenat, že jste špehováni.

Kybernetičtí experti odhalili nespočet aplikací, které mají přístup k fotoaparátu na telefonech Android. Ujistěte se tedy, že používáte Android 12 a dávejte si pozor na symboly, které vás jsou nyní schopny upozornit na špehovací pokusy.

Pokud máte podezření, že se něco děje, měli byste zkontrolovat oprávnění aplikace v Nastavení. Konkrétním aplikacím můžete například odepřít přístup k mikrofonu nebo kameře. A pokud se opravdu bojíte, můžete aplikaci úplně smazat. 

Obavy ze škodlivých aplikací narůstají

Mnoho uživatelů Facebooku tvrdí, že o něčem mluvili nahlas, jen aby se v aplikaci brzy poté objevily související reklamy. Tito uživatelé tvrdí, že nikdy předtím tento druh obsahu nehledali, a jediným možným vysvětlením je špehování. Uživatelé se domnívají, že Facebook používá mikrofon telefonu k odposlechu konverzací v reálném světě, aby mohl lépe cílit reklamy. Ale je to pravda? Facebook to samozřejmě popírá.

Je však zcela pravděpodobné, že existuje řada aplikací, které mohou poslouchat, co zrovna děláte. Nová funkce Google je tedy dokonalou obranou proti těmto aplikacím, proto využití této užitečné funkce rozhodně nepodceňujte. Dále čtěte: Plánovaný odchod do důchodu. Apple pohřbí další telefon už na konci tohoto roku.

Zdroj: NY Post.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve