Funkce na chytrých telefonech, která udržuje vaše hesla v bezpečí, bude brzy vypnuta

 PC a Mobily 
02. prosince 2021 10:28 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Od poloviny prosince si dejte pozor při práci s hesly Pixabay
Firefox, jeden z nejpopulárnějších webových prohlížečů na světě, oznámil, že příští měsíc ukončí podporu své aplikace pro správu hesel.

Místo toho samotný prohlížeč převezme funkce nástroje, jako je poskytování přístupu k uloženým heslům a provádění funkcí automatického vyplňování on-line formulářů. Tento krok minulý týden zveřejnila Mozilla, americká nezisková organizace stojící za Firefoxem, který má po celém světě 200 milionů uživatelů. Podpora pro Firefox Lockwise, aplikaci pro iOS a Android, která uživatelům umožňuje spravovat hesla na mobilních zařízeních a počítačích, skončí 13. prosince. "Už nebudete moci nainstalovat nebo přeinstalovat Firefox Lockwise z App Store nebo Google Play Store," uvedla Mozilla. IOS verze 1.8.1 a Android verze 4.0.3 budou poslední verze pro Firefox Lockwise. 

Co to v praxi znamená

Aplikace sice bude na vašem telefonu nadále fungovat, ale již nebude dostávat aktualizace podpory ani zabezpečení. Po vypnutí mohou uživatelé Firefoxu nadále přistupovat ke svým uloženým heslům v desktopových a mobilních prohlížečích Firefox.

V současné době však lze k těmto heslům přistupovat pouze prostřednictvím prohlížeče Firefox. To znamená, že pokud se chcete přihlásit například do aplikace Facebook pro iOS, budete muset nejprve otevřít Firefox a zkopírovat a vložit heslo. Mozilla uvedla, že pracuje na verzi aplikace Firefox, která by jí umožnila fungovat jako systémový správce hesel. Je dobré vědět, jak synchronizovat svá hesla ve Firefoxu na počítači, iOS a Androidu na webu Mozilly. Lockbox byl spuštěn v roce 2018 a umožnil uživatelům získat přístup k uloženým heslům a provádět automatické vyplňování na iOS, Androidu a desktopu. Později se stalo rozšířením Firefoxu, ale bylo používáno pouze hrstkou uživatelů sítě. Většina jeho základních funkcí byla od té doby přidána do aplikací Firefox. 

Jak zlepšit zabezpečení hesel

První věc, kterou musíte udělat, je zkontrolovat, zda některý z vašich účtů již nebyl kompromitován. Můžete to udělat na HaveIBeenPwned.com. To sleduje hlavní úniky hesel / přihlašovacích údajů a umožňuje vám porovnat s nimi svůj e-mail nebo telefonní číslo. Je to skvělý způsob, jak zjistit, zda jste nebyli cílem nějakého hacku, i když nemá přehled o každém úniku, ke kterému kdy došlo.

Měli byste také nastavit správce hesel, který usnadňuje sledování mnoha hesel. Prohlížeče, jako je Google Chrome, mají často podobný systém zabudovaný v softwaru. Uživatelé Applu už mají vestavěný systém s názvem iCloud Keychain a Safari Strong Passwords. Klíčenka na iCloudu si pamatuje hesla, která zadáváte do telefonu, šifruje je a ukládá do cloudu. Můžete si tedy vybrat velmi silná hesla, aniž byste si je museli pamatovat, váš telefon je jednoduše zadá za vás při přihlášení. Automaticky vyplní vaše informace, jako jsou vaše uživatelská jména a hesla v Safari, kreditní karty, sítě Wi-Fi a přihlášení k sociálním sítím, a to na jakémkoli zařízení, které schválíte.  

iCloud Keychain ukládá vaše hesla a informace o kreditních kartách takovým způsobem, že je Apple nemůže číst ani k nim nemá přístup. Když se zaregistrujete do služby v Safari, získáte možnost použít automaticky vygenerované heslo, které je pro hackery velmi obtížné prolomit. Toto heslo se automaticky uloží do vaší iCloud Keychain, takže si ho ani nemusíte pamatovat. Do Keychain můžete také přidat hesla, která již máte. Ale jednou z nejlepších funkcí je upozornění na opětovné použití hesla. Je důležité nikdy nepoužívat stejné heslo na více účtech. Pokud znovu použijete hesla, hackeři, kteří se nabourají do jednoho účtu, mohou získat přístup i k těm dalším. Dále čtěte: Používáte na mobilu prediktivní text? Dost možná tím žádný čas neušetříte a při psaní zpráv budete pomalejší.

Zdroj: NY Post.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve