Používáte na mobilu prediktivní text? Dost možná tím žádný čas neušetříte a při psaní zpráv budete pomalejší

 PC a Mobily 
26. listopadu 2021 17:43 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Prediktivní text není tak užitečná funkce, jak si uživatelé myslí Pixabay
Psaní zpráv je jednou ze základních funkcí, které dnes na mobilu používáme. Navíc někteří zpráv za den napíší opravdu hodně. Prediktivní text má pomoci ušetřit čas, ve skutečnosti to ale může být úplně obráceně.

Predikce slov, často také označovaná jako prediktivní text, je funkce, která předpovídá další slovo, které chcete napsat, a umožňuje vám jej vybrat nad klávesnicí. Funkce jako automatické opravy a prediktivní text jsou navrženy tak, aby bylo psaní rychlejší a efektivnější.

Jenomže to není pravda

Nová studie ovšem ukazuje, že to nemusí nutně platit zejména pro prediktivní text. Studie zjistila, že prediktivní text vůbec nezlepšuje rychlost psaní. Naopak. Všichni účastníci studie, kteří prediktivní text při psaní zpráv nepoužívali, byli o dost rychlejší a také ve svých zprávách měli méně chyb.

Základní myšlenka této funkce sice na první pohled dává smysl. Pokud systém dokáže předvídat zamýšlené slovo předtím, než ho napíšete, mělo by vám to ušetřit čas. Jenomže to tak není. Většinou telefon nabízí slova, která opravdu napsat nechcete a nakonec ztrácíte čas jejich mazáním a nahrazováním těmi správnými slovy.

Prediktivní text je podle nové studie výhodný pouze v případě, že píšete slova s ​​alespoň šesti písmeny a vy se na nabízená slova podíváte po zadání tří písmen. Pro běžného uživatele je ale prediktivní text zbytečnou ztrátou času a rozhodně vám čas při psaní zpráv neušetří.

Podle vědců je potenciální zisk několika slov za minutu mnohem menší než potenciální ztráta času. Lepší je tedy tuto funkci na mobilu raději vypnout. Zní to jako paradox, ale ušetříte tím při psaní zpráv dost času. Dále čtěte: Kompletní seznam informací, které o vás Amazon sbírá. Raději jej vůbec nepoužívejte.

Zdroj: The Conversation.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve