WhatsApp dostal obrovskou pokutu za porušování soukromí. Facebook čte zprávy z této chatové aplikace

 PC a Mobily 
11. září 2021 08:51 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Facebook zajímá, co se píše na WhatsAppu Pixabay
Je to jen několik dní, co WhatsApp dostal obrovskou pokutu za porušování soukromí na svojí oblíbené platformě. Firma vlastněná Facebookem sice tvrdí, že dělá pro bezpečnost svých uživatelů maximum, ale není to zjevně pravda.

Populární chatovací aplikace, která samozřejmě nabízí řadu funkcí pro ochranu osobních údajů, tvrdí, že mateřská společnost Facebook nemůže číst zprávy odesílané mezi uživateli.

Facebook si čte, co chce

Jenomže rozsáhlá zpráva společnosti ProPublica potvrdila, že Facebook platí po celém světě více než 1 000 smluvních zaměstnanců, které prakticky nedělají nic jiného, než že čtou zprávy na WhatsAppu, které mají být údajně soukromé nebo šifrované.

A co víc, společnost Facebook údajně sdílí určitá soukromá data s orgány činnými v trestním řízení, jako je americké ministerstvo spravedlnosti. Toto odhalení přichází poté, co sám šéf Facebooku Mark Zuckerberg opakovaně prohlásil, že ke zprávám na WhatsAppu se Facebook nedostane. "Na WhatsAppu nevidíme žádný obsah," řekl generální ředitel při výpovědi před americkým senátem už v roce 2018.

Ochrana soukromí nefunguje

Ochrana soukromí je uživatelům chatovací platformy nabízena, i když se do služby zaregistrují noví uživatelé, přičemž aplikace zdůrazňuje, že zprávy a hovory jsou zabezpečené, takže je může číst a poslouchat pouze sám autor nebo osoba, se kterou komunikuje, a nikdo mezi nimi, dokonce ani WhatsApp.

"Tato ujištění nejsou pravdivá," uvádí ale zpráva ProPublica. "WhatsApp má více než 1 000 smluvních zaměstnanců, kteří plní kanceláře v Austinu, Texasu, Dublinu a Singapuru, kde zkoumají miliony obsahu uživatelů WhatsAppu."

Mluvčí WhatsAppu řekla: "WhatsApp poskytuje lidem způsob, jak hlásit spam nebo zneužití, což zahrnuje sdílení nejnovějších zpráv v chatu. Tato funkce je důležitá pro prevenci nejhoršího zneužívání na internetu. Důrazně nesouhlasíme s názorem, že přijímání zpráv, které se nám uživatel rozhodne zaslat, není kompatibilní se šifrováním typu end-to-end.“

ProPublica, což je nezisková organizace, jež se zabývá investigativní žurnalistikou, ale vysvětluje, že protože zprávy WhatsAppu jsou šifrované, systémy umělé inteligence nemohou automaticky skenovat všechny chaty, obrázky a videa, jako to dělají na Facebooku a Instagramu.

Místo toho zpráva odhalila, že moderátoři WhatsApp získají přístup k soukromému obsahu, když uživatelé v aplikaci kliknou na tlačítko "Nahlásit“, přičemž zprávu označí jako údajné porušení podmínek služby platformy. Kromě zpráv vidí pracovníci další nešifrované informace, jako jsou jména a profilové obrázky skupin uživatelů WhatsApp, stejně jako jejich telefonní číslo, úroveň baterie telefonu, jazyk a související účty Facebook a Instagram.

ProPublica uvedla, že WhatsApp sdílí metadata nebo nešifrované záznamy, které mohou hodně odhalit o on-line aktivitě uživatele, s orgány činnými v trestním řízení, jako je ministerstvo spravedlnosti.

Začátkem tohoto roku společnost WhatsApp představila změnu ve svých zásadách ochrany osobních údajů, která zahrnovala měsíční lhůtu pro přijetí zásad nebo pro vyloučení z aplikace. To by vyžadovalo od uživatelů souhlas s ukládáním těchto konverzací na servery Facebooku, což vedlo mnoho uživatelů k názoru, že Facebook bude mít přístup k jejich soukromým chatům. Obavy vyvolaly masivní reakci a způsobily, že desítky milionů uživatelů přešly do konkurenčních aplikací, jako jsou Signal a Telegram. A jak to tak vypadá, měli pravdu. Dále čtěte: Vědci našli novou hmotu. Jde pravděpodobně o nejdůležitější vědecký průlom našeho života.

Zdroj: NY Post.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum