Vyplatí se 5G připojení? Operátoři službu nabízejí, ale ne vždy má smysl si ji pořídit

 PC a Mobily 
20. listopadu 2021 19:21 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
5G síť je skvělá, ale u nás zatím málo dostupná Shutterstock
V poslední době se hodně mluví o pokrytí pomocí 5G sítí. Operátoři službu nabízejí, ale ne vždy má smysl si ji pořídit. Víme víc.

Pokud uvažujete nad tím, zda si pořídit telefon s podporou 5G, měli byste vědět více důležitých informací. Pokusíme se je jednoduše vysvětlit.

Potřebuji 5G?

První věc, kterou si musíte ujasnit, je, zda potřebujete 5G síť. Jde o síť, která vám jako jediná poskytne rychlosti, které násobně přesahují běžně dostupné rychlosti připojení. Rychlé je stahování i odesílání dat. V případě stahování lze počítat až se stovkami megabitů za sekundu. Ne každý uživatel mobilního internetu ovšem takovou rychlost potřebuje. Dá se říct, že se hodí jednak pro technické nadšence, lidi, kteří se pohybují v terénu a používají technologie vyžadující rychlý přenos dat a určité speciální situace. Jestliže chcete streamovat ve vysoké kvalitě videa, pokud potřebujete opravdu s nízkými latencemi komunikovat v rámci firmy či skupiny, pak 5G bude to pravé ořechové. Jinak je to zbytečný luxus.

Co potřebuji na 5G

Abyste mohli využít 5G síť, musíte mít jednak telefon, který ji umí použít, ale také musí u vás tato síť být dostupná, což bude na mnoha místech zatím kámen úrazu. K pokrytí se ještě vrátíme. Kromě toho ovšem také musíte mít u operátora aktivovaný tarif, který v 5G síti pracuje. To je obyčejně ten nejdražší z mobilních tarifů. Tedy nic jednoduchého a levného. Pro řadu lidí by pořízení 5G internetu znamenalo obrovské náklady. Určitě ale neuděláte chybu, když si jako nový telefon pořídáte ten, který 5G podporuje. Štěstí přeje připraveným.

Dostupnost

Velkým problémem je zatím dostupnost. Vodafone oznámil, že v současnosti pokrývá 50 % populace. Podíváte-li se na mapku pokrytí, jsou pokryta větší sídla. Rychlosti pokrývání pomohlo vypnutí 3G sítě. U T-Mobile mají pokrytí podstatně horší a snad úplně nejhorší mají u O2. T-Mobile a O2 ovšem mají z roku 2013 podepsanou dohodu, která stanovuje spolupráci mezi nimi. Na západě republiky se o vysílače stará T-Mobile, na východě zase O2. Toto řešení však Vodafone napadl u antimonopolního úřadu. Případem se zabývá i Evropská unie. Celkově se tedy dá říct, že se zatím 5G vyplatí jen těm, kdo ji opravdu potřebují a bydlí na pokrytém území. Musí počítat s tím, že v případě opuštění městské aglomerace se rychlost výrazně sníží a za novou technologii utratí dost peněz. O způsobech, jak ušetřit, jsme psali zde. A nakonec ještě poznámka, že různá tzv. 5G připojení na doma nejsou 5G, ale jsou 4G. Ale to je zase jiná kapitola.

Zdroje: Pokrytí Vodafone, Pokrytí T-Mobile, Pokrytí O2.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?