Kostka o velikosti mikrovlnky letí k Měsíci. Je nabitá technologiemi a bude vybírat nejlepší trasu

 Technologie 
28. června 2022 14:12 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Raketa Electron vynesla malou kostku CAPSTONE RocketLab / volný zdroj
Na cestě k Měsíci je pětadvacetikilogramová kostka o velikosti běžné mikrovlnky. Je sice z pohledu vesmírných kosmických lodí a sond maličká, ale hodně toho umí. Její technologie mají u Měsíce spoustu úkolů.

Říká se jí CAPSTONE, protože její skutečný název je opravdu velmi dlouhý. Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment je malinká krabice, která má za úkol hledat nejlepší trasu pro budoucí mise na Měsíc, jinými slovy ideálně prakticky přímočarou oběžnou dráhu.

Je to vlastně taková předskokanka první měsíční mise po desítkách let. Artemis I, bezpilotní mise, by už v srpnu nebo v září měla vlastně proletět nejlepší trasou k Měsíci právě díky CAPSTONE. A tato vesmírná mikrovlnka si připíše i další prvenství. Díky jejímu technologickému snažení bude možné na Měsíci vybudovat stanici Gateway pro budoucí mise.

Kostka by se měla dostat na vzdálenost 1 600 kilometrů od Měsíce a tam někde by zjednodušeně řečeno měl být ten správný bod, který musí ale nejprve najít. Pokud se to podaří, příští pilotované kosmické lodě tak budou vždy, lidově řečeno, čelem k Zemi, takže komunikační kanály nebudou nikdy přerušeny, což je důležité.

CAPSTONE poletí k Měsíci asi čtyři měsíce, což znamená, že podle plánu by měla být na místě v polovině října. Pak začne s veškerým testováním. Jednak bude hledat onu ideální oběžnou dráhu a další technologie, které v sobě nese, budou provádět jak navigační, tak komunikační testy.

A ještě jedna velmi důležitá technologie je spojena se startem CAPSTONE. Jde o dvoustupňovou raketu Electron, která kostku vynese do vesmíru a umí se zase sama vrátit zpět na Zemi. Do vesmíru už před časem sice vynesla malý satelit, ale mise s CAPSTONE je pro tuto technologii klíčovou záležitostí.

Jde o 17 metrů vysokou raketu, která se hodí právě pro vynášení menších sond a satelitů na oběžnou dráhu. První stupeň rakety lze obnovit krátce po jeho návratu a firma, která rakety Electron provozuje, bude druhé stupně raket padajících k Zemi na padácích "sbírat" z oblohy pomocí helikoptér. Je to sice trošku krkolomné oproti raketám Falcon 9, které dokáží samy přiletět zpět a vertikálně přistát, ale Electron je malá raketa, která nemá místo na palivo, které by potřebovala pro svůj samostatný návrat.

Pro firmu Rocket Lab, která Electrony provozuje, je tedy úspěch s CAPSTONE klíčový, aby se tato technologie osvědčila a Electrony by tak mohly být nabízeny ke komerčním účelům. Především pak k vynášení malých satelitů. Mise CAPSTONE je tak klíčová hned z několika technologických hledisek.

Další zdroj: Space

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve