Japonská podmořská turbína bude vyrábět obnovitelnou energii z mořského proudu

 Technologie 
15. června 2022 08:12 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Podmořské turbíny jsou japonskou nadějí na výrobu obnovitelné energie IHI Corporation
Váží 330 tun a odolá i velmi nepříznivému počasí. Poradí si i se silnými proudy a pod mořskou hladinou dokáže vyrábět obnovitelnou energii. Řeč je o japonské podmořské turbíně, která se už chystá na svůj první komerční provoz.

Jmenuje se Kairyu a zanedlouho bude spuštěna do vod u jihozápadního Japonska. Pokud vše půjde podle plánu, tato japonská turbína by mohla z mořských proudů vyrábět obnovitelnou energii. Japonci tam chtějí využít mořského proudu Kurošio, což je nejsilnější mořský proud na světě.

Tento proud je v podstatě ekvivalentem Golfského proudu a vzniká u Filipín. Pak ho čeká velmi dlouhá cesta. Nejprve prochází kolem Tchaj-wanu a pak už míří k jihovýchodnímu pobřeží ostrova Honšú. Tam se tento proud potkává se studeným proudem Ojašio a míří dál až k pobřeží Aljašky. Proud Kurošio je nejrchlejší na světě a jeho rychlost dosahuje 2 metrů za sekundu.

A právě jeho síly a rychlosti chtějí japonští inženýři využít. Turbínu ukotví ke dnu přímo do proudu Kurošio, ale tak, aby se turbína vznášela asi 48 metrů pod hladinou oceánu. Turbína, jejíž konstrukce se tak trochu podobá letadlu, má základní plošinu, po jejíž stranách jsou umístěny dva dvacetimetrové generátory s turbínovými lopatkami, které mají 11 metrů.

Mořský proud pak roztočí lopatky turbín, což generuje energii. Generátory dokonce dokáží samy měnit sklon lopatek, aby jejich výkon byl vždy co největší. A ten je 100 kilowattů. Z dalšího válce umístěného ve středu nad oběma generátory pak vedou kabely, které umožňují přenos vyrobené energie přímo do rozvodné sítě.

Tato technologie by měla být podle inženýrů z firmy IHI Corporation také mnohem výkonnější než ostatní technologie pro výrobu obnovitelné energie. Zatímco větrné elektrárny nebo solární panely mají tzv. kapacitní faktor maximálně 40 %, u japonské turbíny by to mělo být až 70 %.

Japonci dokonce spočítali, že by takové podmořské turbíny, až budou někdy během příštího desetiletí skutečně připojeny k síti, dokáží vyrobit až 200 gigawattů energie, což je asi 60 % energie, kterou nyní Japonsko vyrábí pomocí jiných technologií. To ale předpokládá, že poté, co Kairyu bude úspěšně otestována, dostane mnohem robustnější sourozence, kteří dokáží vyrobit 2 megawatthodiny energie. Pobřeží Japonska v proudu Kurošio tak pravděpodobně bude jednou doslova plné takových turbín, které budou vyrábět obrovské množství obnovitelné energie.

Nic ale není jednoduché, i když to na první pohled může jednoduše vypadat. Aby se to skutečně celé povedlo, bude třeba překonat řadu překážek. A zkonstruování takové turbíny je proti tomu maličkost. Jsou tu jako vždy environmentální otázky, také je potřeba vyřešit, jak všechny ty podmořské turbíny připojit bezpečně k rozvodné síti, a samozřejmě jsou tu i nemalé výrobní náklady na takové množství turbín. Zdá se ale, že se Japonci domnívají, že tentokrát by se to skutečně mohlo podařit.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít