Mega raketa mise Artemis I má za sebou zkoušku mokrých šatů. Na Měsíc se poletí už v létě

 Technologie 
25. června 2022 17:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
I přes problémy s únikem vodíku vše směřuje k brzkému startu NASA
Mise Artemis I už má opravdu blízko ke svému letu na Měsíc. O víkendu totiž probíhaly tzv. zkoušky mokrých šatů a protože se vše povedlo, NASA už může vybírat datum startu této přelomové mise.

Tzv. zkoušky mokrých šatů jsou důležité. Je totiž potřeba otestovat veškeré technologie ve stavu, jako by se jednalo o ostrý start. NASA proto během testů naplnila plně palivem obrovskou nosnou raketu Space Launch System. K naplnění jádra rakety byl použit kapalný kyslík chlazený na minus 182 stupňů Celsia a kapalný vodík.  Během tankovacího procesu došlo jen k jedné malé technické závadě, kdy tým musel vyměnit ventil.

Další minuty přinesly ještě únik vodíku, což nakonec způsobilo malý požár trávy v okolí rakety. NASA se ale rozhodla v testu pokračovat a spustila odpočítávání. A tady se to trochu zamotalo. Obvykle totiž během mokrých zkoušek běží dvě odpočítávání. Nejprve je to 33 vteřin do startu, kdy se děje technologicky velká spousta důležitých procesů.

Pak se odpočet zastaví a následně běží znovu až do 9 vteřin před startem. Právě únik vodíku zřejmě způsobil, že odpočítávání a tedy veškeré procesy se zastavily na 29. vteřině. Pak už NASA tuto část testování neopakovala.

Přesto si Charlie Blackwell-Thompson, ředitel startu Artemis testy pochvaloval a teď budou v NASA analyzovat data z těchto víkendových testů. Tým i přes problémy s únikem vodíku provedl potřebné operace, které se odehrávají během startu, a to včetně přepnutí řízení ze sekvenceru pozemního startu na automatizovaný sekvencer řízený softwarem rakety.

Testování něčeho tak obrovského, jako je raketa mise Artemis I je od dob raketoplánů pro NASA velmi klíčovou záležitostí. Nutno připomenout, že raketa má úctyhodných 98 metrů, včetně tedy nosné rakety Space Launch System a kapsle Orion, která sedí na jejím vrcholu. NASA se teď drží plánovaného startu prvního letu na Měsíc od dob mise Apollo. Zatím pracuje se dvěma letními termíny. Jeden je v týdnu od 23. srpna a druhé možné okno je pak od 2. září.

Mise Artemis I je samozřejmě bezpilotním letem. Má za úkol především otestovat jak samotnou kosmickou loď Orion, tak raketu Space Launch System, stejně jako všechny pozemní systémy pro řízení budoucích misí s posádkami.

Nejde totiž jen o Měsíc. Orion spolu s raketou Space Launch System, která je momentálně nejsilnější raketou na světě, mají v budoucnu létat do hlubokého vesmíru. Pokud půjde vše podle plánu, mise Artemis I si taky ve vesmíru pořádně zalétá. Po startu obletí Zemi, pak se vydá směrem k Měsíci, ten obletí a když bude vše v pořádku, pak provede ještě jeden oblet. Ten by se měl odehrát v rekordní vzdálenosti od Měsíce. Pak loď upraví svoji trajektorii a započne návrat na Zemi.

Autorský článek, další zdroje: NASA, CNN

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008