Tento technologický zázrak bude létat po Titanu a hledat život

 Technologie 
22. února 2022 13:17 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Dron je zaměřený na hledání života NASA
Testování dronu pro misi Dragonfly je v plném proudu, a tak si konečně pořádně můžeme prohlédnout nejnovější technologii, která umožní dronu létat na povrchem Titanu.

Pokud vše půjde podle plánu, mise Dragonfly odstartuje v roce 2027. Tým vyvíjející Dragonfly vyrobil dva zkušební drony Integrated Technology Platform, které používají software a hardware velmi podobný tomu, co bude na palubě skutečného Dragonfly.

Dron nabitý technologiemi

Na palubě dronu je zařízení zahrnující osm nezávislých rotorových sestav, letový počítač, digitální obrazový procesor, navigační kameru, inerciální měřicí jednotku, která umožňuje dronu snímat svou polohu ve vzduchu, a prototypy technologie zpracování obrazu a řízení letu. Za poslední rok drony vzlétly více než 100krát na různých testovacích místech a za různých povětrnostních podmínek.

Samotná mise má následující plán. Dragonfly přistane na Titanu asi osm let po svém startu. Poté sonda stráví nejméně 2,5 roku zkoumáním měsíce o šířce 5 150 kilometrů, přičemž provede nejméně dvě desítky letů s dosahem asi 180 km.

Poslední povrchová mise k Titanu byla sonda Huygens, která byla součástí mise Cassini. Ale vůbec se nevydařila. Sonda vydržela jen krátce po svém přistání 14. ledna 2005 a žádné převratné objevy tedy neudělala.

Technologicky dokonalý dron Dragonfly bude mít schopnost létat nejen na Titanu, ale prakticky na jakémkoliv měsíci. Má studovat prebiotickou chemii a mimozemskou obyvatelnost. Titan je ale priorita, protože má komplexní a různorodou chemii bohatou na uhlík na povrchu s převahou vodního ledu a také vnitřní vodní oceán. A právě to z něj činí vysoce prioritní cíl pro astrobiologii a studium původu života.

Zdroj: Space, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47