Výkonný mikrovlnný modul pro drony zlikviduje celé hejno dronů. Vyplatil by se i na moři

 Technologie 
17. února 2022 17:39 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Malý mikrovlnný systém je určen pro likvidaci dronů Epirus
Výkonný mikrovlnný systém je schopný nasazení přímo na dronu a má mnoho užitečných funkcí. Ale především dokáže zlikvidovat celé hejno dronů prakticky najednou.

Systém je navržen tak, aby řešil především roje dronů spíše než jednotlivé hrozby ze strany dronů. Právě dronové roje jsou rostoucím problémem pro americkou armádu a je třeba se proti nim umět bránit.

Mikrovlny drony doslova usmaží

"Nově představený Leonidas Pod umožňuje řadu schopností misí a s několika možnostmi upevnění pro maximalizaci přenosnosti může postoupit přímo do prostředí ohrožení,“ stojí v prohlášení. "S Leonidas nasazeným vedle dronu Leonidas Pod, pracují systémy jednotně, aby dosáhly většího výkonu a dosahu a vytvořily vrstvené obranné silové pole.“ 

Systém Leonidas je už nějakou dobu známý, ale zatím existoval ve své poněkud větší podobě, která musela být převážena na pozemních bojových vozidlech. Tato dronová zmenšenina má být nákladově efektivním řešením boje proti elektronickým hrozbám ve srovnání s používáním drahých kinetických prostředků k odstranění hrozeb z dronů. Leonidas může rychle pálit na cíle s téměř okamžitými účinky, aniž by se přehříval.

Systém je schopen se zapnout a vypnout během několika minut a má prodlouženou životnost baterie, což umožňuje Leonidas Podu, tedy dronu, který nese samotný systém Leonidas, odletět naproti blížícímu se hejnu dronů, všechny  je zlikvidovat a poté se vrátit na základnu. Modul má pohotovostní režim a systém lze aktivovat bez vybití baterie. 

Vyplatil by se i na moři

Už při demonstraci pozemní verze mikrovlnného systému se ukázalo, že dokáže vyřadit z provozu i lodní motor. Především ale prokázal, že dokáže čelit dronům s rotačním i pevným křídlem.

Drony obecně zaujímají stále více místa v armádní výzbroji, a tak i trh s tzv. protidrony je velmi zajímavým a rychle se vyvíjejícím odvětvím. Pentagon proto založil speciální úřad, jehož úkolem je identifikovat ty nejlepší systémy a rychle integrovat tyto nové technologie do armádního vybavení.

Zdroj: Defence News, Business Wire.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod