Ruská kybernetická KREMLinalita. Jak a proč to Rusové dělají?

 PC a Mobily 
16. února 2022 14:47 / Mirka Malá
  6
📷
2 fotografie v galerii
Kyberútoky řídí především ruské tajné služby Depositphotos
Rusko má za sebou prokazatelně předlouhou historii kybernterické kriminality. Hackeři podporovaní režimem útočí na jednotlivé země ve snaze je destabilizovat.

Historie ruské kybernetické kriminality ale sahá hluboko do éry Sovětského svazu. Během sovětských časů vláda prosazovala pokroky ve vědě a technice a zejména v programování. S pádem Sovětského svazu v roce 1991 se někteří z talentovaných, ale nedostatečně placených vládních programátorů vydali kriminální cestou, díky čemuž se Rusové brzy proslavili krádežemi kreditních karet po celém světě.

Ruským kyberútokům velí armáda a tajné služby

Dnes je tomu ale jinak. Svoje hackerské týmy si hýčkají jak ruská armáda, tak tajné služby. První rozsáhlý útok připisovaný Rusku se datuje do roku 2007, kdy Estonsko čelilo vlně kybernetických útoků na své noviny, banky a ministerstva. Spojené státy tvrdí, že hackeři ruské vojenské rozvědky GRU se snažili zmanipulovat prezidentské volby v roce 2016 nabouráním se do Demokratického národního výboru a kampaně Hillary Clintonové.

Nejznámější kyberšpionážní skupina zapletená do desítek případů je známá jako Fancy Bear nebo APT28. Předpokládá se, že je sponzorována ruskou vládou. Podle Washingtonu útok zaměřený na amerického vývojáře softwaru SolarWinds provedla SVR, ruská zahraniční zpravodajská služba. Útok ohrozil vládní agentury, jako je FBI a stovky soukromých společností. 

V poslední době se útoky zaměřily na Ukrajinu a její spojence v NATO ve snaze destabilizovat region. Minulý měsíc se ruští hackeři zaměřili na webové stránky ukrajinských vládních agentur a bank. Jejich cílem zřejmě byla příprava na odstavení klíčové infrastruktury v případě invaze na Ukrajinu. A očekává se, že se útočníci zaměří i na členské státy NATO. Například Británii bylo řečeno, aby se připravila na masivní kybernetický útok před možnou válkou na Ukrajině. Národní rada pro kybernetickou bezpečnost vydala vzácné národní varování poté, co záplava škodlivých kybernetických útoků měla znaky hackerů podporovaných Kremlem.

Proč to Rusko dělá

"Kybernetické útoky prováděné ruskými tajnými službami jsou součástí mnohaletých mezinárodních operací, které jsou zaměřeny na získávání strategických informací,“ uvedla německá rozvědka v roce 2016 s odkazem na špionážní a sabotážní operace. Seznam údajných ruských útoků je opravdu dlouhý. Hackerský útok na německý parlament v roce 2015, zaměřování ukrajinských dělostřeleckých jednotek v letech 2014 až 2016, hackování francouzské televizní sítě v roce 2015, zasahování do amerických voleb v letech 2016 a 2020 a zacílení na výzkumné ústavy vakcín proti koronaviru na Západě v roce 2020. Odborníci tvrdí, že útoky jsou stále sofistikovanější. "Úroveň ruských kybernetických útoků ve srovnání s dobou před třemi nebo čtyřmi lety roste," řekl zpravodajský expert Andrej Soldatov.

Rusko je také mistrem v provádění rozsáhlých dezinformačních kampaní s cílem ovlivnit demokratické procesy na Západě a podněcovat sociální neshody on-line. Obecně se má za to, že provozuje on-line továrny na trolly, které vymýšlejí falešné informace ve snaze ovlivnit uživatele internetu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve