Během několika let budeme moci do digitálního světa replikovat i sami sebe

 Technologie 
11. července 2022 07:38 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Brzo budeme součástí počítačových dat i my sami. Depositphotos
Technika jde stále kupředu a už by nás nejspíše nic nemělo překvapit. Umíte si představit sami sebe v digitálním světě? Vytvoření vaší věrné kopie? Pokud ne, brzo to možná dovedete, za pár let by takový pokrok mohl být realitou.

Bylo by to velmi podobné tomu, jako mít své vlastní dvojče, přesnou kopii vás, která by žila v digitálním světě. V současnosti se všechno, co máme v reálném světě, přenáší do toho digitálního a replikuje. Takže je to již očekávatelný vývoj. Veškerá data uchovává počítač, ať už jde o podrobné mapy, fotografie a trasy našich měst, které můžeme klidně elektronicky projít, aniž bychom se hnuli z gauče, našeho auta nebo domova. A jednou to možná budeme i my osobně, pokud někdo stráví hodiny sestavováním dat, aby dokázala pojmout něco tak složitého, jako reálný avatar.
Virtuální svět budoucnosti, takzvaný metaverse

A o co že tedy jde? Brzo by se měla objevit nová virtuální realita, která vám umožní přenést sám sebe do světa internetu. Metaverse má být průlomovým VR. Nemělo by vás zaskočit, že ke vstupu do metaverse se bude používat souprava upravená k nasazení na hlavu, díky níž kolem sebe uvidíte digitální prostředí. Pro ty, kdo viděli Ready: Player One nebo Sword Art Online, je celkem jasné, jak to bude fungovat. Pokud tyhle snímky neznáte, jednoduše si představte, že s nasazenými brýlemi nebo helmou a oblekem, který dokáže snímat pochyby, se najednou ocitnete ve zcela jiném světě, aniž byste opustili svůj pokoj.

Na rozdíl od současné VR, která se většinou používá pro hraní her, můžete tento virtuální svět využít prakticky k čemukoli – k práci, hraní, koncertům, výletům do kina – nebo jen k posezení. Něco takového do našich životů zatím přinášely jen sci-fi fantazie. Představa, že byste zašli na kávu s přítelem v jiném státě, je prozatím jen zbožným přáním, metaverse by ale přesně k takovým věcem měla sloužit.

Většina lidí si představuje, že budete mít 3D avatara – reprezentaci sebe sama – jak jej používáte. Ale protože je to stále jen myšlenka, neexistuje žádná jednotná dohodnutá definice, jak bude nakonec metaverse vypadat.

Vaše druhé já by mohlo umět daleko více věcí, než jen přinášet vám patřičnou zábavu. Na stole je například zpětná vazba pro vaši skutečnou verzi, která by vám pomohla na sobě zapracovat. Umělá inteligence se dokáže neustále učit a být užitečná, takže něco podobného dozajista čeká i vaše virtuální avatary. Vezměte si, kam se za několik let posunul například Google překladač, který se naučil mnoho frází překládat lépe než na počátku. Stejně je na tom i Cleverbot, který si s vámi dokáže povídat o čemkoliv, co už zmínil někdo další na světě. Ukládá si totiž všechny použité fráze a učí se z nich.

V závislosti na tom, jak moc se povede tohle propracovat, pak také budeme mít možnost replikovat naše myšlení. To by mohlo být užitečné například pro zaměstnavatele. Je tedy pravděpodobné, že naše internetová kopie půjde využít i k práci. Bude to ale stát ještě hodně přemýšlení a budování, jinak by mohlo snadno dojít na situaci, kdy lidé o svou práci, právě díky digitálním kopiím, přijdou.
Existují už nejrůznější beta verze, kde už je možné dát svému avatarovi obličej, jako je ten váš. Vývoj ale trvá tak dlouho a je náročný, že to je prozatím to jediné, co na něm lze vytvořit. Blížíme se tím ale do budoucnosti, kterou jsme doposud znali jen z filmů. Podle profesorky Sandry Wacherové, vedoucí výzkumné pracovnice z oblasti umělé technologie na Oxfordské univerzitě, máme před sebou dlouhou cestu, než budeme moci pochopit a modelovat život člověka od začátku do konce, za předpokladu, že je to vůbec možné.

Vlastně už to začalo

Online hry pro více hráčů mají sdílené interaktivní světy, které sahají po desetiletí zpět. Nejsou to metaverse, ale mají některé společné myšlenky. Lidé mají možnost sdílet zážitky, které se v těchto světech odehrávají. V poslední době jedna z velmi populárních her rozšířila možnosti pro její účastníky. Pořádá nyní koncerty, a další akce ve svém vlastním digitálním světě. To na mnohé zapůsobilo a do centra pozornosti přitáhlo právě vizi o metavesmíru. Vznikají už i experimentální aplikace, díky kterým se takto přes VR dají pořádat třeba pracovní schůzky.

Spekuluje se o budoucích možnostech, jakými by bylo například vyzkoušet online nové auto nebo oblečení a teprve poté si jej koupit v realitě. To by byl velký přínos, který ušetří čas. Místo běhání po obchodech byste si jednoduše zapnuli metaverse a v něm během chvilky vyzkoušeli cokoliv, na co si vzpomenete. Pokud se ale tenhle nový svět a život v něm ujme, je spekulativní, kolik nového oblečení ještě budou lidé potřebovat.

VR ušla v posledních letech dlouhou cestu díky špičkovým náhlavním soupravám, které mohou lidské oko oklamat, aby vidělo ve 3D, když se hráč pohybuje ve virtuálním světě. Stalo se také více mainstreamovým – herní headset Oculus Quest 2 VR byl oblíbeným vánočním dárkem v roce 2020. Prudce stoupl zájem o NTF hry. V těch jde vlastně o digitální umění. Aby nikdo nemohl ukrást soubory, vy je takzvaně „tokenizujete“ neboli uzamknete. Vlastníte pak certifikát o jejich vlastnictví a můžete je s ním prodat. Stejně jako u kryptoměn je záznam o tom, kdo co vlastní, uložen ve sdílené účetní knize známé jako blockchain. Záznamy nelze zfalšovat, protože účetní knihu vedou tisíce počítačů po celém světě. Jaký rozměr získají tyto pokroky s metaverse, bychom se měli brzo přesvědčit.

Autorský článek. Další zdroje: Bbc.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod