Snižte hlasitost, zbavte se vibrací, nezapomínejte na aktualizace a další rady, jak zamezit příliš rychlému chátrání vašeho telefonu

 PC a Mobily 
22. června 2022 08:02 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Životnost svého telefonu můžete prodloužit správnou péčí. Depositphotos
Dnešní telefony už dávno nejsou určeny jen na volání. Hrajeme na nich hry, sledujeme filmy, posloucháme hudbu, píšeme si s přáteli a projíždíme jejich sociální sítě nebo vyhledáváme autobusové spoje. Mnozí z nás tráví s telefonem v ruce více času, než například u počítače. Software se tím ale rychle opotřebovává a s chytrými telefony přišly i baterie, které často nejdou vyjmout a vyměnit. Hodí se proto znát triky, které udrží vaše telefony déle při životě.

Základem, abyste mohli šetřit svůj telefon, je zjistit, co všechno spotřebovává energii z baterie. To se dá snadno najít v menu pod položkou baterie. Telefony s Androidem zobrazí přesný graf, co kolik procent baterie spotřebuje a varují vás, jestliže některá aplikace na pozadí polyká příliš energie. V nabídce Baterie najděte možnost Battery Saver, která je pravděpodobně nastavena na 15 %, ale můžete na ni klepnout, aby se spustila dříve nebo na vyžádání. Spořič umí vypnout některé funkce zařízení a omezí používání některých aplikací.

Adaptivní baterie

Povolte Adaptivní baterii. Je to funkce zavedená systémem Android Pie. Zabraňuje aplikacím, které často nepoužíváte, spotřebovávat nadměrné množství energie na pozadí. Pod touto možností je seznam omezených aplikací, které si sami zvolíte. Adaptive Battery spíše sleduje aplikace běžící na pozadí, a pokud některá spotřebovává nadměrné množství energie, zobrazí se upozornění, které vás upozorní na jejich chování a nabídne přidání aplikace do tohoto seznamu.

Nepoužívané aplikace

Pro správnou funkci softwaru byste měli telefon pravidelně čistit a to rozhodně ne stahováním čistících aplikací. Nejlepší je promazat z telefonu ručně to, o čem dobře víte, že to nepoužíváte. Spoustu věcí si také můžete uložit na externí úložiště, k jakému máte z telefonu přístup a nezatěžujete ho tak.

Aktualizace

Neustálé updaty mají nějaký význam, jinak by nevycházely. Pomáhají odstranit případné chyby softwaru a snižují jeho zátěž stejně jako ostatní výše uvedené metody. Zároveň telefon chrání před viry. Aktualizace také pomáhají telefon optimalizovat a mají tak vliv na jeho životnost.

Zrádné widgety

Widgety se mohou hodit pro stahování neustále aktualizovaných dat z vašich oblíbených aplikací přímo na domovskou obrazovku, ale všechna ta neustálá kontrola je dalším zdrojem vybíjení baterie. Ponechte si ty, které máte rádi, ale všechny, které nepotřebujete, vyhoďte do koše tak, že na ně klepnete, podržíte je a poté je přetáhnete na ikonu Odebrat v horní části obrazovky.

Po spuštění

Na některých chytrých telefonech máte možnost si vybrat, které aplikace se spouštějí při zapnutí telefonu. Zatím není součástí každého systému Android, ale nachází se v mnoha verzích operačního systému Xiaomi telefonů MIUI. Tuto funkci najdete v Nastavení pod složkou Nastavení aplikace. Vyberte Oprávnění a klepněte na Autostart. Poté zkontrolujte, které aplikace v seznamu chcete spouštět ihned po zapnutí telefonu. Nezapomeňte ale na to, že pokud aplikaci zakážete, nebude se vám pak moci sama ozvat. Vyberte tedy pouze ty, u kterých chod skutečně není nutný.

Neprobouzejte obrazovku nechte ji zapnutou

Zní to bláznivě? Telefon skutečně šetříte, pokud k tomu využijete funkci Glance. Ta způsobí, že datum, hodiny a případná oznámení uvidíte i na zhasnutém displeji telefonu. Vyčerpá se tím minimální množství baterie a telefon nemusíte neustále zapínat a znovu uspávat. I zde ale použijte selský rozum. Pokud se na telefon nekoukáte často, samozřejmě se vám nevyplatí permanentní žrout baterie, který ukazuje, kolik je hodin.

Jas obrazovky

Jas obrazovky můžete snížit v Nastavení > Displej > Úroveň jasu a poté posunutím posuvníku dolů na pohodlnější úroveň. Často také najdete posuvník jasu ve výsuvné notifikační liště telefonu. Určitě se vyplatí nepodsvěcovat displej zbytečně. Mimo to, že tím šetříte baterii také méně ubližujete svému zraku.

A když už jste u toho, také deaktivujte Adaptivní jas. Ten způsobuje automatické změny podle toho, zda máte telefon zrovna ve tmě nebo na slunci a upravuje podsvícení. Funkce by byla užitečná, pokud by nezadrhávala na vnitřním osvětlení. Pod umělým světlem zůstává telefon zbytečně přehnaně nasvícen. Je tedy lepší nechat jej na manuální nastavení. Rozsvícení telefonu upravíte hned po stažení lišty směrem dolů, nezabere tedy žádný čas a šetří vaši baterii. Adaptivní jas se vyplatí možná jen těm, kdo si ostré světlo z telefonu nesnižují ani ve tmě.

Jak dlouho zůstane obrazovka svítit?

Pokaždé, když probudíte obrazovku, zůstane aktivní předem zvolenou dobu, tedy i poté, co svou akci dokončíte. Tuto dobu můžete upravit a čím kratší časový limit obrazovky zvolíte, tím méně baterie se bude plýtvat. Tuto možnost najdete v Nastavení > Displej > Pokročilé > Spánek. Nejkratší dobu, kterou můžete nastavit, je 15 sekund.

Rozlišení

Pokud se právě nedíváte na film, můžete snížit rozlišení obrazovky. Touto funkcí ale nedisponuje každý telefon. Některé kusy společnosti Samsung jsou pozoruhodné tím, že jsou vybaveny displeji Quad-HD+ a ve skutečnosti jsou výchozím nastavením Full-HD+. Sníží se tím vybíjení baterie, přičemž k vytlačení všech těchto pixelů je potřeba méně energie. Pokud chcete, můžete dokonce přejít na HD+. Zkontrolujte si v nastavení rozlišení obrazovky na telefonu Samsung tak, že otevřete Displej > Rozlišení obrazovky.

Snižte hlasitost a zbavte se vibrací

I zvuk má vliv na baterii. Je v tom jednoduchá logika – čím hlasitěji telefon zvoní nebo přehrává zvuk, tím rychleji se jeho baterie vybije. Hlasitost můžete snížit pomocí fyzického tlačítka hlasitosti nebo přechodem do Nastavení > Zvuk a úpravou různých posuvníků pro Hlasitost médií, Hlasitost hovoru, Hlasitost vyzvánění a Hlasitost budíku.

Vibrace jsou užitečné pro upozornění na příchozí oznámení a hovory. Opravdu je ale potřebujete, když je hlasitost zvýšena? Roztřesení telefonu vyžaduje energii, takže snižte spotřebu energie vypnutím vibrací, když nejsou potřeba. Tuto možnost najdete v Nastavení > Zvuk.

Autorský článek. Další zdroje: Goodhousekeeping.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008