Neznačkový nabíjecí kabel iPhonu vás může ohrozit na životě. Vědci odhalili několik základních znamení, na které si dát pozor

 PC a Mobily 
10. dubna 2022 17:00 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Falešný kabel vás může stát i život Pixabay
Vypadá to jako legrace, ale není. Podle posledních testů je totiž až 98 procent uživatelů iPhonů ohroženo na životě, pokud si ke svým telefonům pořídili neznačkové nabíjecí kabely.

Neznačkové nabíječky jsou často vyráběny z nekvalitních materiálů a součástek, které už mají na svědomí řadu smrtících zásahů elektrickým proudem i požárů domů.

Jak poznat originální výrobek od neznačkového

Falešné kabely pro iPhone spadají do dvou kategorií. Tou první jsou prosté padělky, do té druhé patří necertifikované příslušenství. Padělek je levný produkt, který vypadá na první pohled přesně jako originální příslušenství Apple. Necertifikované příslušenství je příslušenství vyrobené třetími stranami bez souhlasu firmy Apple. Obecně platí, že pokud si koupíte levný kabel od renomované firmy, která je certifikována společností Apple, pak je produkt bezpečný. Na druhou stranu padělané a necertifikované kabely mohou být nebezpečné, uvádí New York Post.

Co musíte udělat

Vzhledem k tomu, že Apple účtuje za nabíjecí kabel docela velké peníze, je pochopitelné, že spotřebitelé mají tendenci nakupovat levněji. Pokud kupujete kabel od prodejce třetí strany, ujistěte se, že je certifikován společností Apple, a pečlivě si prohlédněte obal příslušenství. Certifikované příslušenství třetích stran má na obalu odznak MFi společnosti Apple s nápisem "Vyrobeno pro iPod, iPhone, iPad“.

Padělané doplňky bývají na omak tenčí a lehčí. Kabely Apple mají také své vlastní značky pravosti kousek od USB konektoru. Na konci této značky by mělo být 12místné sériové číslo. Falešné konektory mohou mít také drsný nebo nekonzistentní povrch a „tvercové" kontakty s nerovným povrchem.

A proč je lepší si připlatit za originální kabel? Organizace Electrical Safety First testovala řadu falešných nabíječek a zjistila, že 98 procent z nich vystavuje spotřebitele riziku smrtelného úrazu elektrickým proudem a požárem. Vyšetřování také zjistilo, že zatímco nabíječky Apple iPhone obsahují 60 a více součástek, padělky jich mají méně než polovinu. Proto také nefungují správně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod