Na kolik vyjde supervýkonný herní notebook

 PC a Mobily 
04. února 2022 20:51 / Petr Vlach
  2
📷
3 fotografie v galerii
Stolní počítače pro počítačové hráče nahrazují herní notebooky Pixabay
Na trhu je celá řada herních notebooků. Víte, kolik stojí? A co je činí zajímavými? Máme podrobnější informace.

Pokud si občas prohlížíte ceníky různých počítačů a notebooků, určitě víte, že existuje kategorie tzv. herních notebooků. A v ní se objevují často i zajímavé kousky, o kterých stojí za to vědět.

Parametry současnosti

V poslední době došlo opět k pohybu v oblasti hardwaru. Nové modely procesorů jsou výkonově opět kus vpředu. A tak ty nejobyčejnější poskytují lepší výkon než vlajkové lodi před čtyřmi lety. Jak tedy vypadá opravdu hodně dobrá sestava současnosti? Procesor typu Intel-Core i9-12900H, dedikovaná grafická karta od Nvidie GeForce RTX 3070Ti či dokonce 3080Ti, 32 GB paměti RAM a minimálně 1TB SSD úložiště, ale spíš čekejte 2TB SSD. Toto vše existuje v notebookovém provedení. S menším displejem 15,6 palce, menším diskem a horší grafikou vyjde zhruba na 72 tisíc korun. S větším diskem, výkonnější grafickou kartou a 17,3palcovou obrazovkou pak na zhruba 92 tisíc korun. Není to málo a nečekejte ani energeticky úspornou sestavu. Jen grafická část si umí říct až o 150 W.

Vyplatí se?

Zásadní otázkou pro mnohé může být, zda se takový notebook vyplatí. Je pravdou, že stolní sestavu pořídíte při stejném výkonu za menší peníze. Počítejme, že třeba 30 či 40 tisíc korun platíte za miniaturizaci a displej. Ale pokud potřebujete mít opravdu výkonnou sestavu a chcete ji přenášet, pak vám stejně nic jiného nezbývá. Potom je jasné, že stojí za to jít spíš do modelu s větším diskem a lepší grafikou. Obrovský výkon nevyužijí jen hráči, ale i všichni, kdo pracují s grafickými programy a stříhají video.

Jak ušetřit

V prvním odstavci jsme představili sestavu, která by se dala označit za nekompromisní. Jestliže byste se spokojili s modely se slabším procesorem Intel-Core i7, menší operační pamětí a menším diskem, pak můžete počítat s cenou kolem 50 tisíc korun. A půjdete-li ještě o patro níž, potom lze notebook označený jako herní pořídit i kolem 25 tisíc korun. Zde ale počítejte s ještě slabším procesorem, grafickou kartou starší řady GTX 1650 Ti a menším SSD úložištěm. Bude proto záležet také na náročnosti herních titulů, které chcete hrát, či programů, které chcete využívat.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít