Levný počítač nemusí znamenat pomalý. Jak dobře vybrat a neplatit přitom zbytečně

 PC a Mobily 
28. září 2021 13:55 / Petr Vlach
  0
📷
3 fotografie v galerii
Monitor nerozhoduje, za výkonem počítače stojí hlavně procesor Depositphotos
Na trhu je celá řada procesorů, základních desek a grafických karet. Do nového počítače můžete investovat sto tisíc, anebo třeba jen deset. Jak dobře vybrat a neplatit přitom zbytečně? Máme dobré tipy.

Někdy se stává, že lidé pod palbou reklamy nebo z neznalosti pořídí zbytečně výkonný počítač, který nemají šanci využít. Zkusíme vysvětlit, jak chytře ušetřit a přitom se nenechat zdržovat v práci pomalým počítačem.

Desktop nebo notebook?

Zdánlivě jednoduchá otázka, která ale nemusí mít úplně jasnou odpověď. Notebook je lákavý, protože jej lze přenášet. Ale pokud jste limitováni cenou, pak za stejné peníze pořídíte stolní počítač vždy ve výkonnější konfiguraci, s lepším displejem, s většími možnostmi. Zkuste se zamyslet, jaké je nejčastější použití počítače pro vás osobně. Jestliže budete většinou stejně sedět u počítačového stolku, může být desktop dobrou volbou a práci v terénu obstará mobil nebo tablet.

Jak srovnat výkon počítačů

Klíčovou součástkou pro porovnání výkonu počítačů je typ procesoru. Na internetu je řada specializovaných stránek, kde je možné porovnat parametry jednotlivých procesorů. Zkuste třeba UserBenchmark.com. Nebo prostě zadejte do vyhledávače název prvního procesoru, napište vs a název druhého procesoru a vyberte některou z nabízených stránek.

Je pochopitelné, že pokud budete srovnávat v současnosti nabízené procesory, dojdete k závěru, že platí jednoduché pravidlo – čím dražší, tím výkonnější. Pokud ale chcete ušetřit, nenechte se tím zmást, protože ty nejdražší procesory si stejně kupuje jen málokdo. Co vás bude zajímat je výkon vaší sestavy. Budete chtít, aby vás počítač nezdržoval v práci, abyste na něm mohli hrát hry. Doporučujeme proto srovnávat procesory, které patřily mezi špičku před pár lety se současnými levnějšími modely. A zde můžeme dojít k zajímavým výsledkům.

Jeden příklad za všechny

Jako příklad k úvaze využijeme porovnání procesoru Ryzen 7 1700, který před čtyřmi lety platil za velmi dobrou volbu pro stolní počítač jak z hlediska vážné práce s videem či grafikou, tak i pro hraní her. V té době stál kolem sedmi tisíc korun. Proti němu postavíme procesor i3 10100, který koupíme za něco málo přes tři tisíce. Z porovnání obou procesorů vyplyne zajímavý fakt. Levnější i3 je v řadě situací výkonnější, než pár let starý špičkový a podstatně dražší procesor. Jediný moment, kde levnější varianta zaostává je zpracování programů optimalizovaných pro osm jader procesoru. Důvod je prostý. Levnější i3 je totiž jen čtyřjádrový, zatímco starší Ryzen 7 má jader osm. Pro většinu situací ale bude levnější varianta zcela postačující, a to i pro běžné hráče.

Na čem ještě ušetřit

U stolního PC je situace jednodušší i v tom, že můžete použít řadu dílů, které máte už ze staršího počítače. Jestliže například vše ostatní funguje, můžete nákupem základní desky, procesoru a pamětí vyřešit úroveň svého počítače s minimální investicí. Některé další informace o využití nefunkčního počítače najdete zde. Pokud skládáte celý počítač, uvažte, zda vám nestačí starší grafická karta z bazaru. Ty nové jsou totiž předražené kvůli lidem těžícím kryptoměny.

Co zlevní notebook?

Vedle správného výběru procesoru můžete slevit z druhu zpracování obalu. Plastový kryt bude levnější než prémiové kovové pouzdro, ale může ukrývat stejně výkonné součástky. Nevyplatí se šetřit na displeji, za ten si naopak raději připlaťte. Měl by být rozhodně IPS, obyčejné TN prostě nestačí. Někteří prodejci nabízejí slevy na rozbalené zboží. I tím se dá ušetřit slušná částka.

Zdoje: UserBenchmark.com, Svethardware.cz

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008