U kvantových počítačů byl právě dosažen významný milník. Pracují s 99procentní přesností

 PC a Mobily 
21. ledna 2022 15:37 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Realita kvantových počítačů je už opravdu blízko Pixabay
Hned tři samostatné týmy překročily práh přesnosti 99 procent pro kvantové výpočty na bázi křemíku, díky čemuž jsou kvantové operace už opravdu na dosah.

V Austrálii tým vedený fyzikem Andreou Morello z University of New South Wales dosáhl přesnosti 99,95 % s operacemi s jedním qubitem a 99,37 % pro operace se dvěma qubity v systému se třemi qubity. V Nizozemsku tým vedený fyzikem Seigem Taruchou z Delft University of Technology dosáhl přesnosti 99,87 % pro operace s jedním qubitem a 99,65 % pro operace se dvěma qubity v kvantových tečkách. A nakonec v Japonsku tým vedený fyzikem Akito Noirim z RIKEN dosáhl 99,84 % přesnosti pro jedno-qubitové operace a 99,51 % pro dvou-qubitové operace, rovněž v kvantových tečkách. Všechny tři týmy nyní zveřejnily své výsledky v časopise Nature.

Kvantové počítače jsou už blízko budoucnosti

Tyto výsledky znamenají, že už je možné postavit kvantové počítače, které mají dostatečné měřítko a dostatek výkonu, aby zvládly smysluplné výpočty.

Kvantové výpočty se spoléhají na kvantovou mechaniku jako základ operací. Informace je zakódována v qubitech neboli kvantových bitech, kvantovém výpočetním ekvivalentu binárních bitů, základních jednotek informace. A tyto výsledky ukazují, že křemíkové kvantové počítače jsou slibnými kandidáty, pro realizaci kvantových počítačů.

Fakt, že všechny tři týmy nezávisle dosáhly velmi podobných výsledků, povede k rozmachu kvantových výpočtů. Ale aby bylo v reálném životě skutečně možné začít kvantové počítače používat, musí být dosaženo chybovosti v rozmezí pouhého 1 procenta. Jak ale říká Andrea Morello, "když jsme nyní dosáhli tohoto cíle, můžeme začít navrhovat křemíkové kvantové procesory, které budou větší, a tím také spolehlivější." 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?