Tajemství za logem Bluetooth nezná skoro nikdo. A přitom má opravdu skrytý význam

 PC a Mobily 
10. března 2022 17:13 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Skrytý význam má jak logo, tak samotný název Depositphotos
Logo Bluetooth je známé prakticky každému, stejně jako tato technologická vymoženost samotná. Miliony lidí používají Bluetooth denně, ale jen hrstka z nich ví, že logo má velmi skrytý význam, stejně jako název samotný.

Bluetooth používáme na mobilech, počítačích a tabletech v podstatě pořád. A dokonce je tu s námi už dlouhých 28 let. Ale co se skrývá za samotným názvem i logem Bluetooth?

Odkaz na skandinávskou historii

Název Bluetooth má svůj původ u severského vládce, který vládl před dávnými staletími. Král Harald "Bluetooth“ Gormsson sjednotil Dánsko a Norsko v 10. století a svou přezdívku dostal zřejmě po svém mrtvém zubu, který měl tmavě modrošedou barvu. A právě jeho přezdívka dala jméno technologii, která byla vynalezena v 90. letech.

Deník The Sun informoval o tom, že to nebylo jen tak. Název Bluetooth byl vybrán proto, že král Harald svedl dohromady dva národy, stejně jako technologie sama umožňuje předávání informací a dat z jednoho gadgetu do druhého.

I logo je odkazem na severského krále

Logo Bluetooth je totiž kombinací iniciál krále Haralda v runách, tedy ᚼ pro písmeno H a ᛒ pro písmeno B.

Kromě toho je tu ještě jedna varianta, kromě inspirace královým mrtvým zubem modrošedé barvy. Některé historické kanály naznačují, že to mohlo souviset i s jeho odstíne pleti. Totiž slovo "Blaa“ je moderní dánské slovo pro modrou, ale v minulosti znamenalo také "tmavá pleť“. Slovo "Tan“ na druhé straně zase kdysi znamenalo "velký muž“, ale bylo zaměňováno s moderním dánským výrazem pro "zub“. 

Král Harald žil v 10. století a je známý tím, že do Skandinávie zavedl křesťanství. V jednu chvíli vládl dnešnímu Dánsku, severnímu Německu, jižnímu Švédsku a části Norska. Ať tak či tak, jeho významu se nejen svým názvem, ale i logem klaní dnes celosvětově rozšířená technologie.

Zdroj : The Sun, Dailystar.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít