Kybernetické útoky stojí bok po boku konvenčních zbraní. Zdárným příkladem může být „válečný“ virus HermeticWiper

 PC a Mobily 
07. března 2022 14:57 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vyděračský software obvykle požaduje finanční hotovost jako výkupné za zablokovaný obsah Depositphotos
Součástí válečných konfliktů je dnes také kybernetická válka znepřátelených států, ať už v podobě dezinformací, útoků na nejrůznější služby, nebo takzvaných válečných virů, které působi škody v infrastruktuře. Jedním z takových virů je také HermeticWiper, který zasáhl východní Evropu, zejména pak Ukrajinu.

V současném digitálním věku je více než běžné, že válečné konflikty kromě konvenčních zbraní doprovází také kybernetické útoky nejrůznějšího druhu a škodlivý software. Typickým příkladem kybernetické války jsou útoky postihující ukrajinskou infrastrukturu, nebo škodlivý kód HermeticWiper, který je zaměřen proti ukrajinským médiím. Virus však působí i v dalších zemích východní Evropy.

Kromě virů, které přímo působí škody na zařízeních nebo webových službách, se objevují stále častěji také případy takzvaných ransomware, tedy vyděračských programů, které požadují výkupné většinou výměnou za odemčení ukradených nebo zašifrovaných dat. 

Zvýšené riziko útoků

Společnost Avast nedávno například vydala nástroj, kterým je možné dešifrovat data ukradená programem HermeticRansom, který byl vyvinut stejnou skupinou hackerů, která podniká většinu útoků na ukrajinskou infrastrukturu. Útoky se podle expertů však mohou zvyšovat nezávisle na aktuálním děním na Ukrajině a mohou se objevit velice brzy i u nás.

„Podle analýzy provedené týmem Crowdstrike’s Intelligence obsahuje vyděračský program blokující data slabinu v kryptografickém schématu a lze jej dešifrovat,“ uvedli zástupci Avastu. Aplikaci na dešifrování nabízí na svém blogu.

Zvýšená aktivita hackerů

Několik dní před vypuknutím konfliktu na Ukrajině také zaznamenal systém Turris jehož páteří jsou vysoce zabezpečné routery, mnohonásobně zvýšenou aktivitů hackerů z Ruska. Cílem organizovaných skupin bylo podle expertů zjistit slabiny v některých uzlech, které by mohly později napadnout.

Stejně tak bylo zaznamenáno mnoho podvodných stránek, jejichž prostřednictvím se hakceři snaží využít solidarity uživatelů, zejména pak ze západních zemí, kteří chtějí přispět v rámci dění na Ukrajině. Nejčastěji se snaží podvrženými stránkami nebo e-maily z uživatelů vytáhnout různě velké obnosy peněz v kryptoměnách. 

Zdroj: Malwarebytes, Techrepublic.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum