Přitahují aplikace sexuální predátory? Tinder činí protiopatření

 PC a Mobily 
01. srpna 2022 07:34 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sexuální útoky a obtěžování se nevyhnou ani seznamovacím aplikacím. Depositphotos
Internet je plný mužů, kteří vyhledávají zranitelné, osamělé ženy, využívají anonymity a seznamovacích aplikací. Jejich cílem je ženy zneužívat a obtěžovat proti jejich vůli. Tinder se snaží aplikaci vylepšovat, aby lépe chránila uživatele a vyhledávala hrozby a není to zdaleka poprvé.

V důsledku toho, že ženy se na internetu necítí bezpečně, Tinder zahajuje partnerství se skupinou No More, jejímž hlavním cílem je ukončit domácí násilí a na toto téma vydává nejrůznější kampaně. Ta má pomoci v boji proti sexuálnímu obtěžování a týrání žen pomocí bezpečnostních funkcí přidaných do aplikace. Zatím se ale jedná pouze o malý krok, jenž zajistí možnost hlásit obtěžování, nebo dokonce výhružky znásilněním. Může to znít banálně, když vám někdo, koho jste v životě neviděli, vyhrožuje, že vás znásilní, věřte ale, že sexuální predátorství se mnohdy pojí i se stalkingem a sama zkušenost s takovými výhružkami je pro mnohé ženy velmi traumatická.

Seznamovací aplikace jsou totiž opravdu oblíbeným způsobem, jak se lidé navzájem objevují. Také je to ale bezpečný způsob, jakým toho zneužívají pachatelé sexuálního násilí k setkání s potenciálními oběťmi, aniž by je pak někdo mohl dopadnout. To je skutečně znepokojující stránka seznamek, která podporuje nárůst znásilnění. Přestože se Tinder rozhodl situaci řešit, krok, ke kterému se uchýlil, je zatím pouze drobný a celou problematiku samozřejmě nevyřeší. Zcela na rovinu řečeno je záležitostí několika sekund zablokovat nahlášený účet. Úplně stejně jednoduché je však vytvořit nový, pokud nebude aplikace blokovat například celou adresu a to je velmi nepravděpodobné. V takovém případě by šlo totiž o zablokování celé sítě a drtivá většina sítí neslouží jen jednomu člověku.

O poznání horší však je, že některé společnosti neřeší obtěžování vůbec. V podstatě profitují z nečinnosti a přehlížení násilníků, kteří ženy obtěžují, vyhrožují jim a mnohdy dojde i na samotné znásilnění. Umožní jim v aplikaci fungovat a jejich pohyb nijak nesledují. Necítí se totiž za své uživatele zodpovědní, často ani neověřují fotografie a identity.

Seznamovací aplikace totiž nemají žádnou zákonnou povinnost péče o své uživatele. Ani vlády se příliš nezabývají navržením zákona o online bezpečnosti, kterým by zabránil násilí, kterému ženy a dívky čelí. Přestože online svět funguje už velmi dlouho a jeho součástí je dnes téměř každý, mnoho věcí stále není dostatečně právně ošetřeno.

No More mimo jiné poskytne i školení všem zaměstnancům Tinderu. To se týká jak informací o rozpoznání nevhodného chování, tak i předcházení takovým situacím. Například první zprávy, které jsou v aplikaci odeslány, mohou výrazně určit, jakým směrem se bude konverzace nadále ubírat. Základem k obraně proti toxickému chování vůči ženám na seznamkách je totiž především vzdělání v této problematice.

Tinder dokonce již v minulém roce spustil řadu bezpečnostních služeb. Veškeré urážlivé a škodlivé zprávy, jež jsou automaticky detekovány, se odesilatele se ptají, zda si je jist, že chce takovou zprávu odeslat. U příjemce si pak zase ověřují, zda jim podobný obsah nevadí. Díky tomu se ale zvedl počet nahlášených zpráv až o 50 procent. Počet nevhodných zpráv, které jsou odesílány se díky otázce „Jste si jisti?“ však snížil o 10 procent, tedy bylo toto opatření alespoň částečně úspěšné, jak ukazují data společnosti Match Group, kterou vlastní Tinder.

Mentalita lidí je různá, sociální média jsou plná lidí, kteří sdílejí některé obtěžující a sexuálně explicitní zprávy a jiný obsah, který obdrželi od cizích lidí na Tinderu. Fotky pohlavních orgánů nejsou výjimkou a bývají mnohdy zasílány i nezletilým dívkám. Velké množství mužů si věk neověřuje nebo je ani příliš nezajímá. Je až neuvěřitelné, jak lidé někdy vyhledávají ostatní, jen aby je napadli.

Již na počátku letošního roku Tinder spolupracoval s americkou organizací pro boj proti sexuálním útokům RAINN na přepracování procesu podávání zpráv na základě traumatu. V procesu hlášení byla zavedena nová obrazovka s dotazem "Jste vy nebo dotyčná osoba na bezpečném místě?" Ta navíc umí i doporučit, abyste kontaktovali policii nebo příslušný úřad, kam můžete nahlásit, pokud se cítíte ohroženi.

Již předtím mohli členové vždy nahlásit jiné členy, se kterými nechtějí komunikovat a vídat je na výběrové obrazovce. Nyní je to mnohem snazší udělat v rámci aplikace, než to dělat v prostředí prohlížeče mimo aplikaci. Celý proces to urychluje. Mnoho lidí, kteří prošli traumatickou zkušeností, nenahlásí, co se jim stalo hned. Nejprve se snaží vyrovnat s celou situací a až poté jsou schopni podat zprávu, když jsou na to duševně připraveni. Pro nalezení násilníka je přitom čas mnohdy klíčový, a tak se společnost rozhodla usnadnit způsob podávání zpráv a vytvořit tuto možnost přímo v aplikaci.

Nyní je také větší výběr a transparentnost pro ty, kteří vytvářejí zprávy. To potvrzuje, že mnoho přeživších nenahlásí zneužívání nebo obtěžování ihned a někteří možná nebudou chtít, aby jim tým podpory Tinderu odpovídal. Nyní existuje přímější způsob, jak nahlásit člena, kterého jste nesrovnali, pokud jste se rozhodli počkat s nahlášením.

V minulosti byl Tinder velmi kritizován, zejména v Austrálii, že nedokáže ochránit uživatelky před traumatickou zkušeností obtěžování. I když médium, které o situaci psalo, nemělo mnoho údajů z Austrálie, jedna americká studie zjistila, že 57 % uživatelek online seznamky obdrželo sexuálně explicitní obrázek nebo obrázek, o který nežádaly. Mimo jiné vyšlo najevo, že ženy do 35 let byly dvakrát častěji než muži nazvány urážlivými výrazy nebo fyzicky ohroženy někým, koho potkaly na seznamovací aplikaci nebo webu.

Od té doby se platforma snaží pracovat na ochranných mechanismech a vyvíjet nejrůznější způsoby, které sníží riziko sexuálního obtěžování a napadání predátory. Stále však není přímo jasné, co lze očekávat od platforem, když obdrží stížnosti na podobné jednání. Řešení nahlašování bude obtížné, protože pro skutečné predátory nebude těžké zakládat jiné účty a mohlo by také docházet k diskriminaci a zneužívání.

Autorský článek. Další zdroje: Bbc.com, Theconversation.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47